Zupa krem z warzyw

DSC_2326

Zupa krem w wersji z warzywami . Kremowa, sycący i bardzo latwa w przygotowaniu. Zadowoli nawet najbardziej  wybrednego smakosza. Uwierzcie wiem co mówię:-) . W wersji dla wegetarian zastępujemy bulion mięsny warzywnym. Polecam również  przepis na krem z dyni. Smacznego.

Składniki na zupę:

  • 4 duże marchewki
  • 2 średnie pory
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 -5 średnich ziemniakow
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu
  • 3 gałązki świeżego tymianku (ewentualnie 1 łyżeczka suszonego)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • masło

Wszystkie warzywa obrać, opłukać i pokroić w kostkę, czosnek obrać. W rondlu stopić masło. Wrzucić pokrojone warzywa: marchewkę, pora, selera, smażyć na średnim ogniu przez około 5 min. Następnie dodać ziemniaki i ząbki czosnki smażyć przez kolejne 3 minuty. Zalać bulionem dodać pietruszkę i tymianek. Zagotować, zmniejszyć płomień, gotować około 20min aż warzywa będą miękkie.

Ugotowane warzywa zmiksować na jednolity krem.Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami

DSC_2331

komentarzy 15

  1. beti 30 marca 2014 at 13:49 Reply

    Zupa pycha

    • mariola1903 31 marca 2014 at 08:56 Reply

      Cieszę się że smakowała. Pozdrawiam

  2. Ania 28 marca 2014 at 22:07 Reply

    Zupa pyszna bardzo mi smakowała . Polecam

  3. Pati 28 marca 2014 at 12:30 Reply

    to może zepsułam ją tym że dałam jednego dużego pora ale w całości .. hmm no nie wiem

    no nic ale z chęcią przeglądnę inne przepisy 🙂 w końcu nie można poddać się po pierwszym 🙂

  4. Pati 27 marca 2014 at 20:54 Reply

    Każdy ma inne smaki 🙂 No niestety ani synowi ani mężowi nie przypadła 😛

    Proszę mi tylko powiedzieć jak ta por to w całości czy tylko biała część ? bo może ja to zepsułam

    • mariola1903 27 marca 2014 at 21:18 Reply

      Witam
      No szkoda bo mojej rodzince bardzo smakowała. Ja dodaje białą część pora . W przepisie podałam 2 średniej wielkości pory lub można dodać 1 duży. Pozdrawiam serdeczni

  5. Pati 27 marca 2014 at 12:24 Reply

    Dzisiaj zrobiłam ją na obiad i nie wiem czemu ale wszystko tak jak w opisie a mi wyszła ta zupa zielona..

    No i nie moje smaki jak dla mnie nie dobra za bardzo czuć ten seler i por… .

    Może mojemu 15 miesięcznemu synkowi zasmakuje zobaczymy.. jeśli tak to pytanie czy mozna ją jakoś zawekować albo coś ??

    • mariola1903 27 marca 2014 at 13:10 Reply

      Witam Pati
      Pierwszy komentarz z krytyką:-) przyjmuje ją i już odpisuje. Jeżeli nie przepadasz za smakiem selera dodaj go następnym razem mniej a w zamian dodaj pietruszkę i więcej ziemniaków czy marchewki. Jeżeli chcesz uratować zupę ugotuj w osobnym garnuszku z 2 ziemniaki i 1 marchewkę dolej trochę ugotowanej wczesniej zupy i zmiksuj.
      Co do wekowania nie robiłam nigdy zup i nie jestem w tym temacie obeznana. Pozdrawiam serdecznie. Napisz jak wyszło:-)
      j

  6. naturalniedziecko 19 lutego 2014 at 09:28 Reply

    Wygląda zachęcająco, dzisiaj zrobię na obiad.

  7. soulstorm-everywhere 17 lutego 2014 at 20:20 Reply

    zjadłabym!

  8. domowacukierniaewy.blox.pl 16 lutego 2014 at 15:44 Reply

    Bardzo smaczna propozycja 🙂

  9. Gosia Z 15 lutego 2014 at 23:07 Reply

    Ta zupka prezentuje się przeapetycznie 🙂

  10. Kuchareczka 15 lutego 2014 at 18:44 Reply

    Uwielbiam zupy warzywne

  11. mariola1903 14 lutego 2014 at 12:36 Reply

    Zapraszam:_)

  12. barbs00 14 lutego 2014 at 12:25 Reply

    zjadlabym…..!!

Skomentuj naturalniedziecko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize