Zupa krem w wersji z warzywami . Kremowa, sycący i bardzo latwa w przygotowaniu. Zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza. Uwierzcie wiem co mówię:-) . W wersji dla wegetarian zastępujemy bulion mięsny warzywnym. Polecam również przepis na krem z dyni. Smacznego.
Składniki na zupę:
- 4 duże marchewki
- 2 średnie pory
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 -5 średnich ziemniakow
- 3 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu
- 3 gałązki świeżego tymianku (ewentualnie 1 łyżeczka suszonego)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- masło
Wszystkie warzywa obrać, opłukać i pokroić w kostkę, czosnek obrać. W rondlu stopić masło. Wrzucić pokrojone warzywa: marchewkę, pora, selera, smażyć na średnim ogniu przez około 5 min. Następnie dodać ziemniaki i ząbki czosnki smażyć przez kolejne 3 minuty. Zalać bulionem dodać pietruszkę i tymianek. Zagotować, zmniejszyć płomień, gotować około 20min aż warzywa będą miękkie.
Ugotowane warzywa zmiksować na jednolity krem.Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami
Zupa pycha
Cieszę się że smakowała. Pozdrawiam
Zupa pyszna bardzo mi smakowała . Polecam
to może zepsułam ją tym że dałam jednego dużego pora ale w całości .. hmm no nie wiem
no nic ale z chęcią przeglądnę inne przepisy 🙂 w końcu nie można poddać się po pierwszym 🙂
Każdy ma inne smaki 🙂 No niestety ani synowi ani mężowi nie przypadła 😛
Proszę mi tylko powiedzieć jak ta por to w całości czy tylko biała część ? bo może ja to zepsułam
Witam
No szkoda bo mojej rodzince bardzo smakowała. Ja dodaje białą część pora . W przepisie podałam 2 średniej wielkości pory lub można dodać 1 duży. Pozdrawiam serdeczni
Dzisiaj zrobiłam ją na obiad i nie wiem czemu ale wszystko tak jak w opisie a mi wyszła ta zupa zielona..
No i nie moje smaki jak dla mnie nie dobra za bardzo czuć ten seler i por… .
Może mojemu 15 miesięcznemu synkowi zasmakuje zobaczymy.. jeśli tak to pytanie czy mozna ją jakoś zawekować albo coś ??
Witam Pati
Pierwszy komentarz z krytyką:-) przyjmuje ją i już odpisuje. Jeżeli nie przepadasz za smakiem selera dodaj go następnym razem mniej a w zamian dodaj pietruszkę i więcej ziemniaków czy marchewki. Jeżeli chcesz uratować zupę ugotuj w osobnym garnuszku z 2 ziemniaki i 1 marchewkę dolej trochę ugotowanej wczesniej zupy i zmiksuj.
Co do wekowania nie robiłam nigdy zup i nie jestem w tym temacie obeznana. Pozdrawiam serdecznie. Napisz jak wyszło:-)
j
Wygląda zachęcająco, dzisiaj zrobię na obiad.
zjadłabym!
Bardzo smaczna propozycja 🙂
Ta zupka prezentuje się przeapetycznie 🙂
Uwielbiam zupy warzywne
Zapraszam:_)
zjadlabym…..!!