Przepis zupa krem z dyni autorstwa Magdy Gessler. Nie jestem fanką Pani Magdy aczkolwiek podobno to jej specjał a ja ciekawa byłam jej smaku. Zupa jest pyszna, nieskomplikowana. Pamiętajmy o doprawieniu jej według własnych preferencji. Polecam…
Składniki na zupę krem:
- 1,5 kg dyni
- 200ml mleka
- 200ml bulionu warzywnego
- 200ml śmietany kremówki
- 4 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- biały pieprz ( ja użyłam czarnego)
Dodatkowo:
Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić do smaku świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.
ewa_ciasteczkowakraina
2013/11/27 14:09:55
Fantastyczna! I ma piękny kolorek 🙂
judik1119
2013/11/19 11:41:44
Wygląda pysznie ta zupka!! 🙂
kakofoniczna
2013/11/17 14:29:54
No i zdobyłaś moje serce nie tyle tą zupą, co zdaniem, że nie jesteś fanką pani Mgady Gesler. Ja również nie przepadam ;).
Pozdrawiam i zapraszam też czasem do siebie
http://www.testujzadarmo.blogspot.com