Zupa krem z dyni

DSC_1396

Przepis zupa krem z dyni autorstwa Magdy Gessler. Nie jestem fanką Pani Magdy aczkolwiek podobno to jej specjał a ja ciekawa byłam jej smaku. Zupa jest pyszna, nieskomplikowana. Pamiętajmy o doprawieniu jej według własnych preferencji. Polecam… 

Składniki na zupę krem:

  • 1,5 kg dyni
  • 200ml mleka
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 200ml śmietany kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz ( ja użyłam czarnego)

Dodatkowo:

Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić do smaku świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.

 

komentarze 3

  1. mariola1903 15 stycznia 2014 at 16:44 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/11/27 14:09:55
    Fantastyczna! I ma piękny kolorek 🙂

  2. mariola1903 15 stycznia 2014 at 16:44 Reply

    judik1119
    2013/11/19 11:41:44
    Wygląda pysznie ta zupka!! 🙂

  3. mariola1903 15 stycznia 2014 at 16:44 Reply

    kakofoniczna
    2013/11/17 14:29:54
    No i zdobyłaś moje serce nie tyle tą zupą, co zdaniem, że nie jesteś fanką pani Mgady Gesler. Ja również nie przepadam ;).
    Pozdrawiam i zapraszam też czasem do siebie
    http://www.testujzadarmo.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize