Zdrowe muffinki (bez jajek)
Muffinki mega zdrowe i bardzo smaczne. Idealne dla dzieci do szkoły, drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Przepis przygotowany na bazie płatków owsianych, mąki gryczanej, bez jajek i niezdrowych tłuszczów. Zdrowo i pysznie 🙂 Polecam
Składniki:
- 115g platków owsianych
- 80g mąki orkiszowej
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 160ml mleka mleka o niskiej zawartości tłuszczu lub mleka sojowego
- 60ml musu jabłkowego ( zmiksowałam jabłko w malakserze)
- 75g jagód (ja użyłam borówki amerykańskiej)
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklani płatków owianych
- 2 łyżki stołowe oleju kokosowego (roztopiony)
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 1 łyżka cukru brązowego
Płatki zmiksować w malakserze na mąkę.
kruszonka:
mąkę, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać roztopiony olej kokosowy i wyrobić palcami kruszonkę. Jeśli kruszonka wyda się Wam zbyt sucha można dodać więcej oleju, jeżelii zbyt wilgotna dodać trochę płatków.
W misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i otartą skórkę z cytryny. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jogurt, miód, mleko.Suche składniki łączymy z mokrymi do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy jagody wcześniej obtoczone w mące i ponownie delikatnie mieszamy ( nie za długo bo wyjdą zbite i nie wyrosną).
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości. Posypać kruszonką piec w 170C przez 25 min. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić. Smacznego:-)
Tagi: bez jajek, bez tłuszczu, cukier brązowy, mąka orkiszowa, miód, mleko sojowe, olej kokosowy, płatki owsiane, skórka otarta z cytryny, sok z cytryna
Dodaj komentarz