Włoski chlebek bananowy

włoski chlebek bananowy

Włoski chlebek bananowy

Podobno i Włosi maja swój własny przepis na chlebek bananowy przekonuje Nigella Lawson w swojej książce” Nigellissima”. Pyszny wilgotny bananowy chlebek o delikatnym smaku kawy. Długo zachowuje świeżość a najlepiej smakuje na drugi dzień. Mnie najbardziej smakuje z mascarpone posypany delikatnie cynamonem. Polecam

Forma do pieczenia : keksówka

Składniki:

  • 150ml oleju roślinnego
  • 3 średnie banany
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 120g cukru ( w oryginale 150g )
  • 175g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu espresso ( nie w granulkach)

Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i kawą rozpuszczalną.

Banany rozgnieść, dodać ekstrakt z wanilii, sól. Wlać olej, wymieszać.

Jajka zmiksować, dodać cukier,

Mąkę połączyć z wszystkimi „mokrymi składnikami” i zmiksować.

Przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w 170C przez 50-60min do tzw suchego patyczka.

Ciasto świetnie nadaje sie na muffinki. Z podanych składników wychodzi około 12 muffinek. Pieczemy w 170C prez 30 minut

włoski chlebek bananowy

Tagi: , , , , , ,

komentarze 2

  1. gin 15 września 2016 at 18:05 Reply

    Po prostu ideał! Uwielbiam połączenie kawy i bananów 🙂

    • mariola1903 20 września 2016 at 16:44 Reply

      ja też pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize