Włoski chlebek bananowy
Podobno i Włosi maja swój własny przepis na chlebek bananowy przekonuje Nigella Lawson w swojej książce” Nigellissima”. Pyszny wilgotny bananowy chlebek o delikatnym smaku kawy. Długo zachowuje świeżość a najlepiej smakuje na drugi dzień. Mnie najbardziej smakuje z mascarpone posypany delikatnie cynamonem. Polecam
Forma do pieczenia : keksówka
Składniki:
- 150ml oleju roślinnego
- 3 średnie banany
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- szczypta soli
- 120g cukru ( w oryginale 150g )
- 175g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu espresso ( nie w granulkach)
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i kawą rozpuszczalną.
Banany rozgnieść, dodać ekstrakt z wanilii, sól. Wlać olej, wymieszać.
Jajka zmiksować, dodać cukier,
Mąkę połączyć z wszystkimi „mokrymi składnikami” i zmiksować.
Przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w 170C przez 50-60min do tzw suchego patyczka.
Ciasto świetnie nadaje sie na muffinki. Z podanych składników wychodzi około 12 muffinek. Pieczemy w 170C prez 30 minut
Tagi: banany, dojrzałe banany, jajka, kawa rozpuszczalna, mąka pszenna, olej, soda oczyszczona
Po prostu ideał! Uwielbiam połączenie kawy i bananów 🙂
ja też pozdrawiam serdecznie