Trufle czekoladowe
Przepis podstawowy na trufle czekoladowe. Domowej roboty mocno czekoladowe czekoladki z wyczuwalną nutą orzechów. Otoczone kakao, posiekanymi orzechami czy czekoladową posypką. Stanowią idealny pomysł na prezent świateczno-noworoczny.
Składniki na trufle czekoladowe:
- 180ml śmietany kremówki 30-36%
- 280g czekolady deserowej
- 2 łyżki alkoholu ( wódki, rumu, whisky)
- 125g orzechów laskowych uprażonych i posiekanych ( ja użyłam orzeszków pinii)
Składniki do obtoczenia trufli:
- kakao
- posiekanie orzechy laskowe, pistacje,
- czekoladowa posypka
Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. W garnuszku na średnim ogniu podgrzewać śmietanę kremówkę, gdy zacznie się gotować zestawić z ognia. Wlać zagotowana śmietanę kremówkę do miski z czekoladą i mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gdy czekolada się rozpuści dodać orzechy, alkohol i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min 2 godziny.
Gotową stężoną masę wyjąć z lodówki . Założyć gumowe, lateksowe rękawice ( zapobiegają roztapianiu się czekolady). Łyżeczkę zanurzyć w kakao i nabrać masę, uformować kulkę i obtoczyć w kakao orzechach lub posypce. Przechowywać w chłodnym miejscu ( ja swoje przechowywałam w lodówce) . Wyciągnąć na godzinę przed podaniem.
Tagi: alkohol, ciemna czekolada, czekolada, czekolada deserowa, gorzka czekolada, kakao, orzechy laskowe, orzechy pinii, orzechy pistacjowe, orzeszki piniowe, rum, śmietana kremówka
Dodaj komentarz