Trufle czekoladowe

 

trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Przepis podstawowy na trufle czekoladowe. Domowej roboty mocno czekoladowe czekoladki z wyczuwalną nutą orzechów. Otoczone kakao, posiekanymi orzechami czy czekoladową posypką. Stanowią idealny pomysł na prezent świateczno-noworoczny.

Składniki na trufle czekoladowe: 

  • 180ml śmietany kremówki 30-36%
  • 280g czekolady deserowej
  • 2 łyżki alkoholu ( wódki, rumu, whisky)
  • 125g orzechów laskowych uprażonych i posiekanych ( ja użyłam orzeszków pinii)

Składniki do obtoczenia trufli:

  • kakao
  • posiekanie orzechy laskowe, pistacje,
  • czekoladowa posypka

Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. W garnuszku na średnim ogniu  podgrzewać  śmietanę kremówkę, gdy zacznie się gotować zestawić z ognia. Wlać zagotowana śmietanę kremówkę  do miski z czekoladą i mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gdy czekolada się rozpuści dodać orzechy, alkohol i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min 2 godziny.

Gotową stężoną masę  wyjąć z lodówki . Założyć gumowe, lateksowe rękawice ( zapobiegają roztapianiu się czekolady). Łyżeczkę zanurzyć w kakao i  nabrać masę, uformować kulkę i obtoczyć w kakao orzechach lub posypce. Przechowywać w chłodnym miejscu ( ja swoje przechowywałam w lodówce) . Wyciągnąć na godzinę przed podaniem.

 

Tagi: , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize