Tort czekoladowy
Tort składa się z biszkoptu kakaowego i pysznego lekkiego jak pianka kremu czekoladowego. Krem przygotowałam ze śmietany kremówki i czekolady. Tort bardzo lekki, mocno nasączony z łatwością skusicie się na kolejny kawałek. Polecam wyśmienity tort czekoladowy.
Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany” :
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru*
- 2/3 szklanki mąki pszenne
- 1/3 szklanki kakao
Składniki na nasączenie tortu:
- 2 łyżki rumu
- 80g cukru
- 200ml wody
Składniki na krem czekoladowy:
- 6 listków żelatyny (ok 6 łyżeczek żelatyny w proszku)
- 150g ciemnej czekolady
- 100ml mleka
- miąższ z laski wanilii
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 2 łyżki rumu
- 1000ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 100g wiórków czekoladowych
*Szklanka o pojemności 250ml
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 23cm
biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami”, dzięki temu stanie się on bardziej równy.
nasączenie:
Nasączenie : 200 ml wody zagotować z cukrem w rondelku, rondelek zdjąć z ognia , przestudzić, wlaż rum i dokładnie wymieszać.
krem
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Czekoladę posiekać , następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować z miąższem laski wanilii . Zdjąć z ognia , dodać odciśniętą z wody żelatynę. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Następnie do mleka wlać przestudzoną płynną czekoladę, likier pomarańczowy, rum, wszystko wymieszać
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i schłodzony krem czekoladowy.
około 6 łyżek kremu odłożyć do posmarowania boków i dekoracji tortu.
Biszkopt przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat wyłożyć na paterę, nasączyć 1/3 ponczu i rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu , lekko go dociskając. i również mocno nasączyć, posmarować porcją kremu. . Przykryć trzecim ostatnim krążkiem lekko docisnąć i nasączyć. Wierzch tortu posmarować resztą kremu. Udekorować boki tortu kremem, obsypać wiórkami czekoladowymi.
Resztą kremu napełnić szprycę cukierniczą , wierzch tortu udekorować.
Inspiracja: ” Wielka Księga Ciast”
Tagi: biszkopt, cukier, czekolada, kakao. jajka, krem czekoladowy, likier, mleko, rum, śmietana kremówka, Tort czekoladowy
Witam w nazwie mamy biszkopt kawowy a w przepisie nie ma wzmianki o kawie .Pozdrawiam
Witam mialam ma mysli biszkopt kakaowy literowka, biszkopt jest kakaowy a krem czekoladowy Pozdrawiam 😉