Tort w kształcie cyfry 6

Tort w kształcie cyfry 6

Tort w kształcie cyfry 6

Tort urodzinowy dla sześciolatka  w kształcie cyfry sześć. Na urodziny syna chciałam przygotować coś w miarę łatwego i efektownego. Życzenie solenizanta – tort czekoladowy ,, must.have  każdych jego urodzin. Ciasto czekoladowe z którego jest przygotowany tort  jest pyszne, czekoladowe nie za ciężkie a jednocześnie  lekko wilgotne. Ciasta nie potrzeba dodatkowo  nasączać, przełożyć i udekorować pysznym kremem czekoladowym i mamy gotowy tort. Poniżej przedstawiłam rysunek jak uzyskać cyfrę sześć. 

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 20cm

Składniki na 4 blaty

  • 120g czekolady gorzkiej
  • 220ml mleka
  • 260g masła
  • 400g cukru
  • 4 jajka
  • 220ml jogurtu naturalnego
  • 400g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki na krem :

  • 500ml mleka
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 -5 łyżek cukru pudru
  • 30g czekolady deserowej
  • 250g masła (miękkie)

Składniki na dekorację: 

  • groszki czekoladowe
  • 100 g białej czekolady

Mleko, masło, cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu w garnuszku, mieszając do momentu aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa (nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści. Odstawić i lekko przestudzić.

W misce roztrzepać  jajka, dodać jogurt i wlać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sola i sodą.

Suche składniki wymieszać z mokrymi, mieszać do momentu połączenia się składników.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na cztery części, piec w tortownicy jedno po drugim w 180C przez 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone blaty pozostawić do wystudzenia.

krem:

Do miseczki wsypać mąkę  rozprowadzić  ją w niewielkiej ilości mleka – resztę mleka zagotować . Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną mąkę i chwilę gotować do uzyskania pożądanej budyniowej konsystencji. Wystudzić

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i kakao na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Kiedy składniki połączą się,   dodać ostudzoną rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować. Schłodzić chwile w lodówce.

Blaty wyciąć zgodnie z rysunkiem poniżej.

Tort w kształcie cyfry 6

Źródło: Pintrest

Blat okrągły (kółko) umieścić na paterze, przełożyć kremem przykryć kolejnym blatem. To samo zrobić z ogonkiem blat-krem- blat. Gdy uzyskamy kształt cyfry 6 obłożyć kremem. Wstawić do lodówki aby krem lekko stężał

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodne.Lekko przestudzić. Przy pomocy łyżeczki strumykiem dekorować tort zygzakami. Udekorować groszkami czekoladowymi. Tort schłodzić w lodówce.

 

 

Tagi: , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Ewa 23 lutego 2018 at 10:34 Reply

    Piękny urodzinowy tort! Zastanawiałam się w jaki sposób uzyskać taki kształt, a teraz już wiem:)

  2. Restauracje Kraków - DaPietro 23 lutego 2018 at 09:14 Reply

    Bardzo ciekawy pomysł na tort dla dziecka! Pozdrawiamy – DaPietro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize