Tort w kształcie cyfry 6
Tort urodzinowy dla sześciolatka w kształcie cyfry sześć. Na urodziny syna chciałam przygotować coś w miarę łatwego i efektownego. Życzenie solenizanta – tort czekoladowy ,, must.have każdych jego urodzin. Ciasto czekoladowe z którego jest przygotowany tort jest pyszne, czekoladowe nie za ciężkie a jednocześnie lekko wilgotne. Ciasta nie potrzeba dodatkowo nasączać, przełożyć i udekorować pysznym kremem czekoladowym i mamy gotowy tort. Poniżej przedstawiłam rysunek jak uzyskać cyfrę sześć.
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 20cm
Składniki na 4 blaty
- 120g czekolady gorzkiej
- 220ml mleka
- 260g masła
- 400g cukru
- 4 jajka
- 220ml jogurtu naturalnego
- 400g mąki pszennej
- 50g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki na krem :
- 500ml mleka
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 4 -5 łyżek cukru pudru
- 30g czekolady deserowej
- 250g masła (miękkie)
Składniki na dekorację:
- groszki czekoladowe
- 100 g białej czekolady
Mleko, masło, cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu w garnuszku, mieszając do momentu aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa (nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści. Odstawić i lekko przestudzić.
W misce roztrzepać jajka, dodać jogurt i wlać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sola i sodą.
Suche składniki wymieszać z mokrymi, mieszać do momentu połączenia się składników.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na cztery części, piec w tortownicy jedno po drugim w 180C przez 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone blaty pozostawić do wystudzenia.
krem:
Do miseczki wsypać mąkę rozprowadzić ją w niewielkiej ilości mleka – resztę mleka zagotować . Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną mąkę i chwilę gotować do uzyskania pożądanej budyniowej konsystencji. Wystudzić
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i kakao na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Kiedy składniki połączą się, dodać ostudzoną rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować. Schłodzić chwile w lodówce.
Blaty wyciąć zgodnie z rysunkiem poniżej.
Źródło: Pintrest
Blat okrągły (kółko) umieścić na paterze, przełożyć kremem przykryć kolejnym blatem. To samo zrobić z ogonkiem blat-krem- blat. Gdy uzyskamy kształt cyfry 6 obłożyć kremem. Wstawić do lodówki aby krem lekko stężał
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodne.Lekko przestudzić. Przy pomocy łyżeczki strumykiem dekorować tort zygzakami. Udekorować groszkami czekoladowymi. Tort schłodzić w lodówce.
Tagi: biala czekolada, budyń czekoladowy, ciemna czekolada, czekolada gorzka, jogurt, kakao, masło, mleko, Tort w ksztalcie cyfry 6
Piękny urodzinowy tort! Zastanawiałam się w jaki sposób uzyskać taki kształt, a teraz już wiem:)
Bardzo ciekawy pomysł na tort dla dziecka! Pozdrawiamy – DaPietro