Tort był niespodzianką urodzinowej dla mojej córki Emilki z okazji jej 6 urodzin. Zawiera wszystko to co solenizantka lubi: ciasto czekoladowe, bitą śmietanę, owoce, lizaki, marshmallow posypkę perłową, kolor niebieski i motylki:-). Inspiracją do jego przygotowania był tort szwardzwaldzki, biszkopty wykonałam z tego przepisu, przełożyłam bitą śmietaną i wiśniami. Tort z zewnątrz udekorowany masą maślaną, idealną do dekoracji tortów jak również babeczek. Dla dzieci bomba 🙂
Składniki na ciasto:
- 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej wcześniej
- 150g miękkiego masła
- 150g drobnego cukru do wypieków
- 150g mąki
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 500ml śmietany kremówki 36% ( ja użyłam double cream)*
- 2-2,5 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 450g wiśni wydrylowanych, mrożonych, świeżych lub z kompotu
- 150ml soku z wiśni do nasączenia biszkoptu
Składniki do dekoracja tortu:
- 300g masła
- 300g cukru pudru
- 1-2 łyżcki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- barwnik spożywczy ( w żelu lub w proszku)
Dodatkowo:
- pianki marshmallow
- posypki i perełki do dekoracji ciast i tortów
- lizaki
- lukier plastyczny różowy (użyłam gotowego)**
Czekoladę rozpuścić. Rada dla ostrożnych: czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej. Efekt ten sam ale mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia. Mikserem ucierać masło, dodając lekko przestudzoną roztopioną czekoladę. Miksując dalej dodać żółtka ( pojedynczo) , cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Oddzielone białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Masę podzielić na dwie części. Jedną część ciasta przełożyć do wyłożonej formy do pieczenia. Piec w piekarniku w temeraturze 170ºC przez około 15-20min ( do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, przestudzić. To samo powtórzyć z drugą częścią. Każdy z upieczonych biszkoptów przekroić na pół. Łącznie mamy mieć cztery blaty.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć sokiem z wiśni, dodać 1/3 bitej śmietany, ułożyć owoce, przykryć blatem , powtórzyć czynność dwa razy, pamiętajmy aby nie dekorować tortu z zewnątrz.
Masa do dekoracji tortu:
Masło ucierać gdy będzie miękkie dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawać cukier puder, nie przerywając ucierania. Miksować do momentu aż masa stanie się puszysta i gładka. Do gotowej masy maślanej dodać odrobinkę barwnik ( pamiętajmy że barwniki bardzo intensywnie barwią).
Tak przygotowanym kremem udekorować tort z zewnątrz. Ozdobić tort.







mismakuje
2013/08/23 13:47:43
Piękny – widać, że w przygotowaniu przydały się umiejętności, ale i uczucia zostały zaangażowane 🙂
babaluca1
2013/07/22 13:40:51
Moja Pyza ma w piątek imieniny i pewnie zachwycona byłaby takim cudem, pozdrawiam
izaa_a
2013/07/03 22:56:18
pięknie wygląda
judik1119
2013/07/01 09:16:26
Przepiękny tort! 🙂
nashelly
2013/06/28 19:40:01
Przecudny tort… Księżniczka musiała być wniebowzięta 😉
kubiczkowo
2013/06/28 14:03:22
Prześliczny!