Tort urodzinowy dla dziewczynki.

DSC_0309

Tort był niespodzianką urodzinowej dla mojej córki Emilki z okazji jej 6 urodzin. Zawiera wszystko to co solenizantka lubi: ciasto czekoladowe, bitą śmietanę, owoce, lizaki, marshmallow posypkę perłową, kolor niebieski i motylki:-). Inspiracją do jego przygotowania był tort szwardzwaldzki, biszkopty wykonałam z tego przepisu, przełożyłam bitą śmietaną i wiśniami. Tort z zewnątrz udekorowany masą maślaną, idealną do dekoracji tortów jak również babeczek. Dla dzieci bomba 🙂 

Składniki na ciasto:

  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej wcześniej
  • 150g miękkiego masła
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 150g mąki
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem do tortu:
  • ok 500ml śmietany kremówki 36% ( ja użyłam double cream)*
  • 2-2,5 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 450g wiśni wydrylowanych, mrożonych, świeżych lub z kompotu
  • 150ml soku z wiśni do nasączenia biszkoptu

 

Składniki do dekoracja tortu:

  • 300g masła
  • 300g cukru pudru
  • 1-2 łyżcki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • barwnik spożywczy ( w żelu lub w proszku)

 

Dodatkowo:

  • pianki marshmallow
  • posypki i perełki do dekoracji ciast i tortów
  • lizaki
  • lukier plastyczny różowy (użyłam gotowego)**
Forma do pieczenia: tortownica 20cm

Czekoladę rozpuścić. Rada dla ostrożnych: czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej. Efekt ten sam ale mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia. Mikserem ucierać masło, dodając lekko przestudzoną roztopioną czekoladę. Miksując dalej dodać żółtka ( pojedynczo) , cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Oddzielone białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Masę podzielić na dwie części. Jedną część ciasta przełożyć do wyłożonej formy do pieczenia. Piec w piekarniku w temeraturze 170ºC  przez około 15-20min ( do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, przestudzić. To samo powtórzyć z drugą częścią. Każdy z upieczonych biszkoptów przekroić na pół. Łącznie mamy mieć cztery blaty.

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć sokiem z wiśni, dodać 1/3 bitej śmietany, ułożyć owoce, przykryć blatem , powtórzyć czynność dwa razy, pamiętajmy aby nie dekorować tortu z zewnątrz.

Masa do dekoracji tortu:

Masło ucierać gdy będzie miękkie dodać mleko i ekstrakt waniliowy.  Stopniowo dodawać cukier puder, nie przerywając ucierania. Miksować do momentu aż masa stanie się puszysta i gładka. Do gotowej masy maślanej dodać odrobinkę barwnik ( pamiętajmy że barwniki bardzo intensywnie barwią).

Tak przygotowanym kremem udekorować tort z zewnątrz. Ozdobić tort.

* ja do przełożenia toru użyłam „double cream” ta kremówka jest bardzo sztywna nie potrzebuje żelatyny. Jeśli tort jest do natychmiastowego spożycia, nie potrzebujemy żelatyny. Jeżeli ma posiedzieć dłużej proponuje 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance  gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia się żelatyny ( żelatyna ma być ostudzona ale lekko ciepła) i wtedy dodać do ubitej  śmietany kremówki miksując. 
 
** skorzystałam z gotowej masy plastycznej, dodatkowo zakupiłam foremki do wykrawania, które są dostępne również w Polsce na przykład tutaj klik . Foremki można wykorzystać ponownie do dekoracji innych tortów, babeczek. Zamiast takich motylków alternatywą będą żelki taki jak tutaj klik.
DSC_0322
DSC_0365
DSC_0375
DSC_0380
DSC_0383
DSC_0389
DSC_0390

komentarzy 6

  1. mariola1903 15 stycznia 2014 at 10:48 Reply

    mismakuje
    2013/08/23 13:47:43
    Piękny – widać, że w przygotowaniu przydały się umiejętności, ale i uczucia zostały zaangażowane 🙂

  2. mariola1903 15 stycznia 2014 at 10:48 Reply

    babaluca1
    2013/07/22 13:40:51
    Moja Pyza ma w piątek imieniny i pewnie zachwycona byłaby takim cudem, pozdrawiam

  3. mariola1903 15 stycznia 2014 at 10:47 Reply

    izaa_a
    2013/07/03 22:56:18
    pięknie wygląda

  4. mariola1903 15 stycznia 2014 at 10:47 Reply

    judik1119
    2013/07/01 09:16:26
    Przepiękny tort! 🙂

  5. mariola1903 15 stycznia 2014 at 10:47 Reply

    nashelly
    2013/06/28 19:40:01
    Przecudny tort… Księżniczka musiała być wniebowzięta 😉

  6. mariola1903 15 stycznia 2014 at 10:46 Reply

    kubiczkowo
    2013/06/28 14:03:22
    Prześliczny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize