Tęczowy Tort (Rainbow Cake)
Tort na 10 urodziny mojej córki, musiał być w kolorze tęczy. Bazą tortu jest ciasto ucierane, które nie jest suche i mimo użycia barwników pozostaje wilgotne i smaczne. Do przełożenia tortu użyłam niezawodnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Barwniki muszą być w paście lub żelu wszelkie płynne się nie nadają. Używałam barwników w żelu Sugarflair, które możecie kupić również w Polsce. Pamiętajcie że składniki podane są na dwa blaty ciasta, łącznie musimy przygotować sześć. Ja robiłam dwa blaty, myłam foremki i znów następne dwa. Tort jest troszkę pracochłonny ale efekt i uśmiech na twarzy dziecka bezcenny:-).
Foremki: 2x tortownice 20cm
Składniki na 2 blaty (liczbę składników podwajamy przez 3 )
- 125g miękkiego masła
- 225g mąki
- 150g brązowego cukru
- 3 średnie jajka
- 3 łyżki maślanki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- barwniki spożywcze, w żelu/paście lub w proszku.
- – czerwony
- – żółty
- – niebieski
- – pomarańczowy (mieszamy czerwony i żółty)
- – zielony( mieszamy niebieski i żółty)
- – fioletowy ( mieszając czerwony i niebieski)
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany do ubijania
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie 2 blatów:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i maślanką, stopniowo wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na 2 równe części. (najlepiej zważyć i podzielić na 2 równe części). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolity kolor.
Dno dwóch tortownic i boki wysmarować tłuszczem a same spody wyłożyć papierem do pieczenia
Każdą część ciasta wyłożyć do osobnej tortownicy i wyrównać. Piec w 140C (piekarnik z termoobiegiem) przez 15min. Gotowe blaty wyjąć lekko przestudzić i wyłożyć a kratkę.
Obie tortownice umyć wytrzeć i ponownie czynność powtórzyć z przygotowaniem ciasta na 2 kolejne blaty. Łącznie ma powstać 6 kolorów.
krem:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i delikatnie miksować do połączenia się składników.
Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od czerwonego, pomarańczowego, żółtego, zielonego, niebieskiego fioletowego. Boki i wierzch tortu obłożyć pozostałym kremem.
Schłodzić w lodówce.
Przepis pochodzi z magazynu „Bakes&Cakes Summer 2014”
Tagi: barwnik spożywczy, cukier brązowy, cukier puder, mąka pszenna, mascarpone, maślanka, masło, śmietana kremówka
Dodaj komentarz