Tęczowy Tort (Rainbow Cake)

DSC_7414

Tęczowy Tort (Rainbow Cake)

Tort na 10 urodziny mojej córki, musiał być w kolorze tęczy. Bazą tortu jest ciasto ucierane, które nie jest suche i mimo użycia barwników pozostaje wilgotne i smaczne. Do przełożenia tortu użyłam niezawodnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Barwniki muszą być w paście lub żelu wszelkie płynne się nie nadają. Używałam barwników w żelu Sugarflair, które możecie kupić również w Polsce. Pamiętajcie że składniki podane są na dwa blaty ciasta, łącznie musimy przygotować sześć. Ja robiłam dwa blaty, myłam foremki i znów następne dwa. Tort jest troszkę pracochłonny ale efekt i uśmiech na twarzy dziecka bezcenny:-). 

Foremki: 2x tortownice 20cm

Składniki na 2 blaty (liczbę składników podwajamy przez 3 )

  • 125g miękkiego masła
  • 225g mąki
  • 150g brązowego cukru
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki maślanki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • barwniki spożywcze, w żelu/paście lub w proszku.
  • – czerwony
  • – żółty
  • – niebieski
  • – pomarańczowy (mieszamy czerwony i żółty)
  • – zielony( mieszamy niebieski i żółty)
  • – fioletowy ( mieszając czerwony i niebieski)

Składniki na krem: 

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany do ubijania
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie 2 blatów:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i maślanką, stopniowo wmieszać do ciasta.  Ciasto podzielić na 2 równe części. (najlepiej zważyć i podzielić na 2 równe części). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolity kolor.

Dno dwóch tortownic i boki  wysmarować tłuszczem a same spody wyłożyć papierem do pieczenia

Każdą część ciasta wyłożyć do osobnej tortownicy i wyrównać. Piec w 140C (piekarnik z termoobiegiem) przez 15min. Gotowe blaty wyjąć lekko przestudzić i wyłożyć a kratkę.

Obie tortownice umyć wytrzeć i ponownie czynność powtórzyć z przygotowaniem ciasta na 2 kolejne blaty. Łącznie ma powstać 6 kolorów.

krem:

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i delikatnie miksować do połączenia się składników.

Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od czerwonego, pomarańczowego, żółtego, zielonego, niebieskiego fioletowego. Boki i wierzch tortu obłożyć pozostałym kremem.

Schłodzić w lodówce.

Tort Tęcza (Rainbow Cake)

Tort Tęcza (Rainbow Cake)

Przepis pochodzi z magazynu „Bakes&Cakes Summer 2014”

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize