Tort Motyl

DSC_5902-2

 

Tort motyl został przygotowany na ósme urodziny naszej solenizantki. Tort w kształcie motyla był słodką niespodzianką, która mile zaskoczyła Emilię. Przygotowałam ciasto biszkoptowe, które przełożyłam pysznym truskawkowym musem. Dekoracja nie wymaga od nas wyjątkowych zdolności artystycznych, ja użyłam pisaków cukrowych i posypki cukrowej  Miało być prosto i smacznie. Będąc już na kilkudziesięciu przyjęciach urodzinowych dla dzieci nie dało się zauważyć że nasze latorośla nie przepadają za warstwami mas i kremów w tortach 🙂 Polecam

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 22-24 cm 

Składniki na biszkopt:

  • 4  jaja (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na mus truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 0,5  łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)
  • 350 g śmietany 36% (do ubijania)

Składniki na krem maślany na bezie szwajcarskiej ( do dekoracji tortu):

  • 3 białka
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • barwniki do zdobienia tortu (ewentualnie)

Do nasączenia: 

  • mocna herbata z cytryną

Dodatkowo:

  • posypka cukrowa tzw.sprinkles
  • pisaki cukrowe takie jak tutaj 
  • lizaki tzw. laski choinkowe

biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesiane obie mąki stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno formy. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 25 – 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Ostudzić. Biszkopt przekroić na 2 krążki.

mus:

Truskawki zmiksować blenderem na mus. Dodać 3 łyżki cukru pudru do smaku. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Wymieszać.

Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, namoczyć przez około 10 min. Po tym czasie podgrzewać w rondelku do momentu jej rozpuszczenia ( ma być bez grudek). Do płynnej żelatyny dodać trochę musu truskawkowego, wymieszać i połączyć z pozostałym musem. Odstawić do przestudzenia.

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru. Partiami dodawać mus, mieszająć na minimalnych obrotach do momentu połaczenia się składników. Odstawić do lekkiego stężenia do lodówki.

krem maślany: film instruktażowy tutaj:

Masło wyjąć wcześniej z lodówki i pokroić w kostkę.

Białka ( mogą być prosto z lodówki) przelać do miski i dodać szczyptę soli i cukru. Całość mieszać nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką, aż cukier się rozpuści i będzie niewyczuwalny.Aby sprawdzić,czy cukier się rozpuścił,rozcierać pomiędzy palcami białka.Jeśli nie wyczuwamy ziarenek cukru oznacza to,że masa jest gotowa.

Tak rozpuszczone białka z cukrem przelać do misy miksera i końcówką do ubijania ubić na najwyższych obrotach, aż masa będzie gęsta i zimna. Trwa to około 10 min.

Po tym czasie końcówkę do ubijania zamienić na końcówkę do ucierania.

Następnie kolejno dodać po kawałku masła,cały czas ucierając.Po pewnym czasie zauważymy,że masa zrobi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem.Ale nie panikujmy,tak ma być.Dalej miksujemy,aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie „mlaska” o ścianki miksera.

1. Z przekrojonego na dwa krążki biszkoptu  wyciąć kształt motyla jak poniżej na obrazku:

butterfly-cake-design-3

2. Motyla ułożyć na desce lub paterze. Lekko nasączyć 4 spody pierwszego krążka, wyłożyć lekko stężały mus, przykryć podzielonymi kawałkami drugiego krążka. Lekko nasączyć wierzch biszkoptu. Odstawić do lodówki aby mus całkowicie stężał.

Kremem maślanym lub innym udekorować motyla z zewnątrz, ozdobić pisakami cukrowymi  posypką cukrową, cukierkami.

Inspiracje; Tutaj i Tutaj 

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarze 3

  1. MARTA 27 lipca 2015 at 17:18 Reply

    Sweetcakes nominowałam Cię do Liebster Blog Award.
    Szczegóły na <a href=" http://madebymomandson.pl/wp/przywitanie/nominacja-do-liebster-blog-award/http://madebymomandson.pl/wp/przywitanie/nominacja-do-liebster-blog-award/
    Mam nadzieję, że zechcesz się przyłączyć.

  2. karmel-itka 3 lipca 2015 at 15:59 Reply

    ale pięknie się prezentuje!

    • mariola1903 3 lipca 2015 at 22:44 Reply

      Dziękuje:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize