Tort Malinowa Pychotka

DSC_6150-001

Tort przygotowałam na urodziny męża. Na przygotowanie niespodzianki nie miałam za dużo czasu, Miało być szybko i smacznie. Tort nie jest skomplikowany a w smaku naprawdę pyszny. Puszysty biszkopt, lekki jak puch krem z malinami a wszystko polane pyszną polewą czekoladową i udekorowane prażonymi  migdałami. Polecam.

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica o średnicy 20cm.

Skladniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki*drobnego cukru do pieczenia
  • 3/4 mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 500g kremówki 30-36%
  • 40g kakao
  • 50g cukru
  • 60g dżemu malinowego lub truskawkowego
  • 150g malin

Skladniki na polewe:

  • 160 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki
  • 50 ml mleka

Dodatkowo:

  • woda z cytryną do nasączenia biszkoptu

*Szklanka o pojemności 250 ml.

Dzień wcześniej ugotować kremówkę z cukrem i kakao ( cukier i kakao mają się rozpuścić). Odstawić do ostygnięcia, po czym wlożyć do lodówki do następnego dnia aby stężała.

Biszkopt równieź dobrze jest upiec dzień wcześniej.

biszkopt:

Całe (!) jajka zmiksować z resztą drobnego cukru do momentu uzyskania gęstej piany masa ma być puszysta i kremowa ( cukier ma się całkowicie rozpuścić mi to zajęło jakieś 7 minut). Do masy partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać (  ja to robię na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką).

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ( boków niczym nie wykładać). Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt krótko ostudzić, po czym wyjąć z blaszki.

krem:

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Biszkopt podzielić na 2 równe części. Spód biszkoptu lekko nasączyć. Posmarować dżemem, a następnie połową śmietankowej masy. Na krem wyłożyć maliny. Owoce przykryć resztą przygotowanego kremu. Drugi płat biszkoptu nasączyć i przykryć.

Tort wstawić do lodówki by stężał.

Polewa

Robimy polewę. Czekoladę pokroić i  rozpuścić  w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i mleko mieszać do momentu aż uzyskamy głatki czekoladowy sos. Tort oblać polewą i wyrównać. Boki obtoczyć w uprażonych platkach migdałowych.

DSC_6157-001

 

DSC_6173

Tagi: , , , , , , , , , , ,

1 komentarz

  1. ami 16 października 2015 at 15:35 Reply

    Takie smaki zawsze świetnie się sprawdzają, a tort wygląda wspaniale. Mąż musiał być zachwycony 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize