Tort przygotowałam na urodziny męża. Na przygotowanie niespodzianki nie miałam za dużo czasu, Miało być szybko i smacznie. Tort nie jest skomplikowany a w smaku naprawdę pyszny. Puszysty biszkopt, lekki jak puch krem z malinami a wszystko polane pyszną polewą czekoladową i udekorowane prażonymi migdałami. Polecam.
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica o średnicy 20cm.
Skladniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki*drobnego cukru do pieczenia
- 3/4 mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 500g kremówki 30-36%
- 40g kakao
- 50g cukru
- 60g dżemu malinowego lub truskawkowego
- 150g malin
Skladniki na polewe:
- 160 g czekolady deserowej
- 50 ml śmietanki
- 50 ml mleka
Dodatkowo:
- woda z cytryną do nasączenia biszkoptu
*Szklanka o pojemności 250 ml.
Dzień wcześniej ugotować kremówkę z cukrem i kakao ( cukier i kakao mają się rozpuścić). Odstawić do ostygnięcia, po czym wlożyć do lodówki do następnego dnia aby stężała.
Biszkopt równieź dobrze jest upiec dzień wcześniej.
biszkopt:
Całe (!) jajka zmiksować z resztą drobnego cukru do momentu uzyskania gęstej piany masa ma być puszysta i kremowa ( cukier ma się całkowicie rozpuścić mi to zajęło jakieś 7 minut). Do masy partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać ( ja to robię na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ( boków niczym nie wykładać). Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt krótko ostudzić, po czym wyjąć z blaszki.
krem:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Biszkopt podzielić na 2 równe części. Spód biszkoptu lekko nasączyć. Posmarować dżemem, a następnie połową śmietankowej masy. Na krem wyłożyć maliny. Owoce przykryć resztą przygotowanego kremu. Drugi płat biszkoptu nasączyć i przykryć.
Tort wstawić do lodówki by stężał.
Polewa
Robimy polewę. Czekoladę pokroić i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i mleko mieszać do momentu aż uzyskamy głatki czekoladowy sos. Tort oblać polewą i wyrównać. Boki obtoczyć w uprażonych platkach migdałowych.
Tagi: bita śmietana, cukier, czekolada gorzka, dżem malinowy., gorzka czekolada, jajka, kakao, mąka pszenna, maliny, migdały, mleko, śmietana kremówka
Takie smaki zawsze świetnie się sprawdzają, a tort wygląda wspaniale. Mąż musiał być zachwycony 🙂