Tort karmelowo-gruszkowy

DSC_5557-5

Torcik przygotowałam na swoje własne urodziny, spodziewałam się paru niezapowiedzianych gości :-). Pomysł na krem zaczepnęłam z bloga domowe-wypieki.pl.Tort przełożony karmelową bitą śmietana i karmelizowanymi gruszkami. Bardzo puszysty, delikatny, rozpływajacy się niemal w ustach. Ważne jest aby blaty biszkoptu dobrze nasączyć najlepiej ponczem z dodatkiem alkoholu, który zapewni mu bardziej wyrazisty smak. Przygotowanie kremu dobrze jest zacząć dzień wcześniej, gdyż musi się schładzać dłuższy czas w lodówce.  Polecam

Składniki na biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na karmelową śmietanę:

  • 100g cukru
  • 500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Składniki na karmelizowane gruszki:

  • 4 gruszki (3 -4 plasterki zostawić na dekorację)
  • 100g masła
  • 100g cukru

Składniki na poncz:

  • 1,5 szklanki lekko osłodzonej herbaty
  • 2-3 łyżki whisky (może być rum, spirytus)
  • kilka kropel soku z cytryny

Składniki na dekorację:

  • 250ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki  cukru pudru

 

Karmelizowana śmietana kremówka (przygotować najlepiej dzień wcześniej)  :

Na patelni skarmelizować cukier ( ma się rozpuścić i nabrać brązowego koloru). W tym samym czasie  mocno podgrzać śmietanę kremówkę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo aż karmel się  rozpuści. Odstawić i wystudzić. Następnie wstawić do lodówki na min. 6 godz a najlepiej na całą noc.

 

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną  dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to  na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Karmelizowane gruszki:

Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Na patelni roztopić masło, wsypć cukier, smażyć do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać gruszki i smazyć kilka minut aż będą miękkie i szkliste. Gotowe gruszki przełożyć na  ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu.

Poncz:

Wszystkie skladniki ponczu połączyć i wymieszać.

Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno

Biszkopt przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat wyłożyć na paterę, nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć połowę karmelizowanych gruszek i rozsmarować krem. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, nasączyć ponczerm, wyłozyć pozostałe gruszki i resztę kremu. Przykryć trzecim blatem ponownie nasaczyć.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder.

Boki i wierzch tortu udekorować bitą śmietanę, udekorować karmelizowanymi gruszkami.

Schłodzić w lodówce. Smacznego.

DSC_5565

DSC_5572

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarze 4

  1. gin 2 maja 2015 at 10:03 Reply

    Mmm, pycha 🙂

  2. MARTA 27 kwietnia 2015 at 13:01 Reply

    przeuroczy, subtelny, delikatny… uwielbiam

  3. Mary 16 kwietnia 2015 at 20:17 Reply

    Wyglada bosko

  4. domowacukierniaewy.blox.pl 16 kwietnia 2015 at 20:17 Reply

    Wspaniały! Moje smaki <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize