Torcik przygotowałam na swoje własne urodziny, spodziewałam się paru niezapowiedzianych gości :-). Pomysł na krem zaczepnęłam z bloga domowe-wypieki.pl.Tort przełożony karmelową bitą śmietana i karmelizowanymi gruszkami. Bardzo puszysty, delikatny, rozpływajacy się niemal w ustach. Ważne jest aby blaty biszkoptu dobrze nasączyć najlepiej ponczem z dodatkiem alkoholu, który zapewni mu bardziej wyrazisty smak. Przygotowanie kremu dobrze jest zacząć dzień wcześniej, gdyż musi się schładzać dłuższy czas w lodówce. Polecam
Składniki na biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na karmelową śmietanę:
- 100g cukru
- 500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Składniki na karmelizowane gruszki:
- 4 gruszki (3 -4 plasterki zostawić na dekorację)
- 100g masła
- 100g cukru
Składniki na poncz:
- 1,5 szklanki lekko osłodzonej herbaty
- 2-3 łyżki whisky (może być rum, spirytus)
- kilka kropel soku z cytryny
Składniki na dekorację:
- 250ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
Karmelizowana śmietana kremówka (przygotować najlepiej dzień wcześniej) :
Na patelni skarmelizować cukier ( ma się rozpuścić i nabrać brązowego koloru). W tym samym czasie mocno podgrzać śmietanę kremówkę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo aż karmel się rozpuści. Odstawić i wystudzić. Następnie wstawić do lodówki na min. 6 godz a najlepiej na całą noc.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Karmelizowane gruszki:
Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Na patelni roztopić masło, wsypć cukier, smażyć do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać gruszki i smazyć kilka minut aż będą miękkie i szkliste. Gotowe gruszki przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu.
Poncz:
Wszystkie skladniki ponczu połączyć i wymieszać.
Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno
Biszkopt przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat wyłożyć na paterę, nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć połowę karmelizowanych gruszek i rozsmarować krem. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, nasączyć ponczerm, wyłozyć pozostałe gruszki i resztę kremu. Przykryć trzecim blatem ponownie nasaczyć.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder.
Boki i wierzch tortu udekorować bitą śmietanę, udekorować karmelizowanymi gruszkami.
Schłodzić w lodówce. Smacznego.
Tagi: bita śmietana, cukier, cukier puder, gruszki, jajka, karmelizowane gruszki, karmelowa śmietana, mąka ziemniaczana, masło, poncz, śmietana kremówka
Mmm, pycha 🙂
przeuroczy, subtelny, delikatny… uwielbiam
Wyglada bosko
Wspaniały! Moje smaki <3