Tort Jeż
Zapytałam synka jaki chce tort na swoje urodziny odpowiedział ” cekoladowy”. Tak więc powstał tort mega czekoladowy. Przepis na tort, który nie pochłonie nam dużo czasu. Jeszcze większą frajdą będzie przygotowanie go z solenizantem.Aby rozłożyć czas przygotowana, ciasto czekoladowe pieczemy dzień wcześniej a następnego dnia przekładamy kremem i dekorujemy. Polecam
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 150g masła
- 150g gorzkiej czekolady czekolady
- 150g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g brązowego cukru
- 2 jajka
- 150g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem ganache:
- 400ml śmietany kremówki
- 320g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- paluszki mleczne czekoladowe takie jak tutaj
- groszki czekoladowe (oczy)
Szklana miskę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do 160C.
W garnuszku umieścić masło i połamana czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, delikatnie mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady. Odstawić
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek, sodę i cukier. Do misy miksera dodać jajka, śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Miksując dodawać stopniowo czekoladę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem.
Gotową masę przelać do przygotowanej miski. Piec w 160C przez około 1 godzinę. Wyjąć po lekkim przestudzeniu .
Czekoladę połamać na kawałki. W garnuszku podgrzać kremówkę( nie gotować śmietanki). Gorącą śmietankę zestawić z ognia dodać czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Masa ma być czekoladowa i błyszcząca. Zestawić, przestudzić i włożyć do lodówki.
1. Biszkopt wyłożyć na deskę. Okrąg ciasta tj spód na zdjęciu przyciąć, wyrównać przy pomocy noża.
2.Ciasto podzielić w pionie na 2 równe części.
3.. Połączyć płaskie spody ciasta tak aby przecięte kawałki znajdowały się na spodzie. Każdą z połówek ciasta podzielić jeszcze raz. W sumie mamy uzyskać 4 półksiężyce.
Krem
Masę wyciągnąć z lodówki, ubić przy pomocy miksera na puszysty krem. Kremem przełożyć blaty ciasta. Wysmarować wierzch nadając ciastu kształt jeża. Widelcem pozaznaczać linie i udekorować czekoladowymi paluszkami takimi jak np tutaj . Schłodzić w lodówce.
Tagi: brązowy cukier, ciemna czekolada, cukier brązowy, czekolada, dekoracja tortu, kakao, masło, paluszki czekoladowe, śmietana kremówka, tort, tort dla dzieci
Świetny tort:) Idealny na urodziny moich bliźniaczek:)
Tort świetny :))
wygląda rasowo! coś pięknego, idealna sprawa dla dzieciaków 🙂
Dziękuje ciasto idealne dla dzieciaków