Tort Jeż (Hedgehog Cake)

Tort Jeż

Zapytałam synka jaki chce tort na swoje urodziny odpowiedział ” cekoladowy”. Tak więc powstał tort mega czekoladowy. Przepis na tort, który nie pochłonie nam dużo czasu. Jeszcze większą frajdą będzie przygotowanie go z solenizantem.Aby rozłożyć czas przygotowana, ciasto czekoladowe pieczemy dzień wcześniej a następnego dnia przekładamy kremem i dekorujemy. Polecam

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 150g masła
  • 150g gorzkiej czekolady czekolady
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na krem ganache

  • 400ml śmietany kremówki
  • 320g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • paluszki mleczne czekoladowe takie jak tutaj
  • groszki czekoladowe (oczy)

Szklana miskę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do 160C.

W garnuszku umieścić masło i połamana czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, delikatnie mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady. Odstawić

Do miski  przesiać mąkę, dodać proszek, sodę i cukier. Do misy miksera dodać jajka, śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Miksując dodawać stopniowo czekoladę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem.

Gotową masę przelać do przygotowanej miski. Piec w 160C przez około 1 godzinę. Wyjąć po lekkim przestudzeniu .

Czekoladę połamać na kawałki. W garnuszku podgrzać kremówkę( nie gotować śmietanki). Gorącą śmietankę zestawić z ognia dodać czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Masa ma być czekoladowa i błyszcząca. Zestawić, przestudzić i włożyć do lodówki.

  1. Biszkopt wyłożyć na deskę. Okrąg ciasta tj spód na zdjęciu przyciąć, wyrównać przy pomocy noża.

51bba6bf-2e9b-40a4-873a-13977ea76920-2

2.Ciasto podzielić w pionie na 2 równe części.

Tort Jeż

3. Połączyć płaskie  spody ciasta tak aby przecięte kawałki znajdowały się na spodzie. Każdą z połówek  ciasta   podzielić jeszcze raz. W sumie mamy uzyskać 4 półksiężyce.

Tort Jeż

Krem 

Masę wyciągnąć z lodówki, ubić przy pomocy miksera na puszysty krem. Kremem przełożyć blaty ciasta. Wysmarować wierzch nadając ciastu kształt jeża. Widelcem pozaznaczać linie i udekorować czekoladowymi paluszkami takimi jak np  tutaj   . Schłodzić w lodówce.

Tort Jeż

 

Tort Jeż

 

 

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarze 3

  1. mariola1903 27 czerwca 2016 at 21:48 Reply

    Tort świetny :))

  2. Karmel-itka 5 lutego 2016 at 12:25 Reply

    wygląda rasowo! coś pięknego, idealna sprawa dla dzieciaków 🙂

    • mariola1903 23 lutego 2016 at 14:14 Reply

      Dziękuje ciasto idealne dla dzieciaków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize