Tort Iluzja

 

Tort Iluzja

Tort Iluzja

Tort Iluzja czekoladowe ciasto (przez moje dzieci uwielbiane) przełożone czekoladowym kremem( też uwielbianym:-)) ozdobione wafelkami KitKat M&Ms i Maltesers’ami. Przygotowanie tortu nie jest bardzo skomplikowane, najwięcej czasu zajmuje oblepianie patyczków cukierkami. Polecam grupa wiekowa od 0- 100 :-).

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 200g ciemnej czekolady
  • 250g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/4 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki

Składniki na krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150g mlecznej czekolady
  • 250ml śmietany kremówki

Składniki na dekorację tortu:

  • 2 patyczki drewniane
  • około 30 sztuk wafelków KitKat (podzielonych na pojedyncze sztuki)
  • około 400g cukierków M&Ms
  • około 360 g  Malteserów
  • 50g czekolady

ciasto:

W garnuszku roztopić masło i czekoladę, odstawić do wystudzenia.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą oczyszczoną  i cukrem. W drugiej misce wymieszać jajka z maślanką. Maślankę i ostudzoną czekoladę wlać do mąki, wszystko zmiksować na gładką masę.

Trzy formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do nich ciasto, wyrównać. Piec w 160C przez około 30 min do tzw suchego patyczka( patyczek po wyciągnięciu z ciasta ma być suchy:-) ). Jeżeli nie posiadamy trzech form, pieczemy osobno każdą część lub ciasto pieczemy w całości. Czas pieczenia to około 70 min (sprawdzać co jakiś czas patyczkiem ). Po upieczeniu przekroić na 3 blaty.

krem:

Zagotować śmietanę. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać energicznie, aż roztopi się na gładką masę. Przestudzić do temperatury pokojowej, mieszając od czasu do czasu. Wstawić do lodówki do zgęstnienia.

Blaty ciasta przełożyć kremem czekoladowym. Boki i wierzch tortu również posmarować kremem.

dekoracja:

M&Ms i  Maltesers przesypać osobno do miseczek. Opakowania zachować.

1. Boki ciasta obłożyć wafelkami KitKat. Zrobić coś w rodzaju większego półokręgu, pamiętając o zostawieniu przodu tortu na dekorację cukierkami.

2.  Wierzch i przód tortu udekorować M&Ms i  Maltesers jak na zdjęciu.

3.  W mikrofali roztopić około 50 g czekolady.

4.  Wbić patyczki do tortu.

Tort Iluzja

5. Czekoladą posmarować jedną połowę patyczka. Cukierki Malteser przyklejać do patyka, gdy się przypadkiem zaczną odklejać, lekko zanurzyć cukierek w rozpuszczonej czekoladzie i docisnąć ponownie. Posmarować drugą część patyczka i powtórzyć  czynność. Do drugiego patyczka doklejać M&Ms, postępować identycznie jak w przypadku cukierków Matesers  ( Cukierki M&Ms lepiej się przyklejają) .

6. Przód patery posmarować roztopioną czekoladą. Poukładać na niej oba rodzaje cukierków. Utworzyć coś w rodzaju „wypływających z tortu” cukierków.

7. Opakowania po cukierkach napełnić folią bąbelkową i ułożyć na wierzchu każdego z patyczków.

 

Tort Iluzja

 

Tort Iluzja

Inspiracja: Tutaj i Tutaj

 

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize