Tort Iluzja
Tort Iluzja czekoladowe ciasto (przez moje dzieci uwielbiane) przełożone czekoladowym kremem( też uwielbianym:-)) ozdobione wafelkami KitKat M&Ms i Maltesers’ami. Przygotowanie tortu nie jest bardzo skomplikowane, najwięcej czasu zajmuje oblepianie patyczków cukierkami. Polecam grupa wiekowa od 0- 100 :-).
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200g ciemnej czekolady
- 250g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/4 szklanki drobnego brązowego cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 3 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
Składniki na krem czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150g mlecznej czekolady
- 250ml śmietany kremówki
Składniki na dekorację tortu:
- 2 patyczki drewniane
- około 30 sztuk wafelków KitKat (podzielonych na pojedyncze sztuki)
- około 400g cukierków M&Ms
- około 360 g Malteserów
- 50g czekolady
ciasto:
W garnuszku roztopić masło i czekoladę, odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. W drugiej misce wymieszać jajka z maślanką. Maślankę i ostudzoną czekoladę wlać do mąki, wszystko zmiksować na gładką masę.
Trzy formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do nich ciasto, wyrównać. Piec w 160C przez około 30 min do tzw suchego patyczka( patyczek po wyciągnięciu z ciasta ma być suchy:-) ). Jeżeli nie posiadamy trzech form, pieczemy osobno każdą część lub ciasto pieczemy w całości. Czas pieczenia to około 70 min (sprawdzać co jakiś czas patyczkiem ). Po upieczeniu przekroić na 3 blaty.
krem:
Zagotować śmietanę. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać energicznie, aż roztopi się na gładką masę. Przestudzić do temperatury pokojowej, mieszając od czasu do czasu. Wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Blaty ciasta przełożyć kremem czekoladowym. Boki i wierzch tortu również posmarować kremem.
dekoracja:
M&Ms i Maltesers przesypać osobno do miseczek. Opakowania zachować.
1. Boki ciasta obłożyć wafelkami KitKat. Zrobić coś w rodzaju większego półokręgu, pamiętając o zostawieniu przodu tortu na dekorację cukierkami.
2. Wierzch i przód tortu udekorować M&Ms i Maltesers jak na zdjęciu.
3. W mikrofali roztopić około 50 g czekolady.
4. Wbić patyczki do tortu.
5. Czekoladą posmarować jedną połowę patyczka. Cukierki Malteser przyklejać do patyka, gdy się przypadkiem zaczną odklejać, lekko zanurzyć cukierek w rozpuszczonej czekoladzie i docisnąć ponownie. Posmarować drugą część patyczka i powtórzyć czynność. Do drugiego patyczka doklejać M&Ms, postępować identycznie jak w przypadku cukierków Matesers ( Cukierki M&Ms lepiej się przyklejają) .
6. Przód patery posmarować roztopioną czekoladą. Poukładać na niej oba rodzaje cukierków. Utworzyć coś w rodzaju „wypływających z tortu” cukierków.
7. Opakowania po cukierkach napełnić folią bąbelkową i ułożyć na wierzchu każdego z patyczków.
Tagi: brązowy cukier, ciemna czekolada, cukierki, cukierki smarties, czekolada, czekolada deserowa, kakao, KitKat, M&Ms, mąka pszenna, maltesers, maślanka, mleczna czekolada, proszek do pieczenia, śmietana kremówka, soda oczyszczona
Dodaj komentarz