Tort Czekoladowy

 

Tort Czekoladowy:

Szybki, smaczny i mega czekoladowy tort na każdą okazję. Mój przygotowałam na urodziny syna, który przepada za czekoladowymi tortami. Ciasto nie wymaga nasączania, jest wilgotne, krem mega czekoladowy, całość przepyszna, polecam…Więcej przepisów na torty znajdziecie tutaj 

Składniki na ciasto  :

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kakao
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  •  1 szklanka brązowego cukru
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki maślanki

Składniki na na krem czekoladowy:

  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/3 gorącej wody
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 340g czekolady ( ja użyłam 100 gram mlecznej i reszta deserowej)

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 20 cm, może być 23cm 

ciasto :

Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową

Masło utrzeć z cukrami ( białym i brązowym ), ucierać około 5 minut aż masa będzie jasna i puszysta.

Zmniejszyć obroty miksera, dawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. 

Do drugiej miski przesiać mąkę,kakao, sodę i sól, wymieszać.

Do masy dodać partiami przesiana mąkę na przemian z maślanką, Wlać  ekstrakt z wanilii. 

Formę do pieczenia wysmarować masłem, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. 

1/3  ciasta wyłożyć na tortownicę, wyrównać. Piec każdy z blatów około 22-25 minut w 175 C.

Upieczone blaty przestudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej  ( Czekoladę  łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę połóż teraz na garnuszku pamiętając, by nie dotykał jej wrzątek. Roztapiającą się polewę czekoladową mieszaj aż będzie idealnie gładka i pozbawiona grudek. Płynną czekoladę ściągnij z garnka. I gotowe!

Do 1/3 szklanki wrzątku dodać 1/3 szklanki kakao. Chwile gotować, mieszając do rozpuszczenia się kakao. Przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać przestudzone kakao i rozpuszczoną czekoladę, miksować do całkowitego  połączenia się składników. Jeżeli krem będzie za rzadki włożyć na chwilę do lodówki aby stężał. 

Pierwszy blat wyłożyć na paterę, rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu , lekko go dociskając, posmarować 1/3  porcją kremu. . Przykryć trzecim ostatnim krążkiem  lekko docisnąć Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Aby uzyskać efekt jak moja dekoracja proponuje, boki i wierzch tortu lekko posmarować, Odstawić tort do lodówki aby krem lekko stężał. Gdy krem na torcie  lekko stężeje  

Resztę kremu napełnić do szprycy cukierniczej. Powyciskać krem na wierzch i boki tortu.Przy pomocy łyżki rozsmarować krem, tworząc  esy floresy. schłodzić w lodówce.

tort czekoladowy

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize