Tort Czekoladowy:
Szybki, smaczny i mega czekoladowy tort na każdą okazję. Mój przygotowałam na urodziny syna, który przepada za czekoladowymi tortami. Ciasto nie wymaga nasączania, jest wilgotne, krem mega czekoladowy, całość przepyszna, polecam…Więcej przepisów na torty znajdziecie tutaj
Składniki na ciasto :
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka kakao
- 1.5 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 170 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3/4 szklanki białego cukru
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 1/2 szklanki maślanki
Składniki na na krem czekoladowy:
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 gorącej wody
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 340g czekolady ( ja użyłam 100 gram mlecznej i reszta deserowej)
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 20 cm, może być 23cm
ciasto :
Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową
Masło utrzeć z cukrami ( białym i brązowym ), ucierać około 5 minut aż masa będzie jasna i puszysta.
Zmniejszyć obroty miksera, dawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu.
Do drugiej miski przesiać mąkę,kakao, sodę i sól, wymieszać.
Do masy dodać partiami przesiana mąkę na przemian z maślanką, Wlać ekstrakt z wanilii.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
1/3 ciasta wyłożyć na tortownicę, wyrównać. Piec każdy z blatów około 22-25 minut w 175 C.
Upieczone blaty przestudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę połóż teraz na garnuszku pamiętając, by nie dotykał jej wrzątek. Roztapiającą się polewę czekoladową mieszaj aż będzie idealnie gładka i pozbawiona grudek. Płynną czekoladę ściągnij z garnka. I gotowe!
Do 1/3 szklanki wrzątku dodać 1/3 szklanki kakao. Chwile gotować, mieszając do rozpuszczenia się kakao. Przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać przestudzone kakao i rozpuszczoną czekoladę, miksować do całkowitego połączenia się składników. Jeżeli krem będzie za rzadki włożyć na chwilę do lodówki aby stężał.
Pierwszy blat wyłożyć na paterę, rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu , lekko go dociskając, posmarować 1/3 porcją kremu. . Przykryć trzecim ostatnim krążkiem lekko docisnąć Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Aby uzyskać efekt jak moja dekoracja proponuje, boki i wierzch tortu lekko posmarować, Odstawić tort do lodówki aby krem lekko stężał. Gdy krem na torcie lekko stężeje
Resztę kremu napełnić do szprycy cukierniczej. Powyciskać krem na wierzch i boki tortu.Przy pomocy łyżki rozsmarować krem, tworząc esy floresy. schłodzić w lodówce.
Tagi: czekolada, jajka, kakao, krem czekoladowy, maślanka, tort
Witam. Chciałabym ten tort zrobic na urodziny córki. Mam kilka pytań, czy można zastąpić masło margaryną (do kremu) i czy maślanka jest jakos mocno wyczuwalna w smaku? I czy jest możliwośc upiec ciasto w całosci i potem przekroic na 3 czesci? Z gory dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam
Witam margaryna Tak ale proponuje tylko ciasto do Kreme może masło będzie smaczniejszy co do pieczenia proponuje osobno każdy blat ciasto jest mocno czekoladowe może się źle kroić pozdrawiam
Witam. Chciałabym zrobic taki tort na urodziny córki, czy można zastąpić masło margaryną Kasią? I czy można całosc ciasta upiec od razu i potem przeciąc na 3 części? I czy ta maślanka to jest jakos mocno wyczuwalna w smaku? Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam