Pamiętacie przepis na ciasto czekoladowe?? Przepis możecie znaleźć tutaj. Jest to według mnie najsmaczniejsze ciasto czekoladowe na świecie. Postanowiłam przygotować tort w tej wersji. Wyszły 3 blaty, przełożyła je kremem mascarpone i udekorowałam truskawkami. Możecie między warstwy kremu poukładać truskawki. Tort jest przepyszny, nie wymaga nasączania gdyż samo ciasto jest bardzo wilgotne. Moja propozycja na nadchodzący Dzień Matki.
Składniki na ciasto czekoladowe ( 3 blaty o średnicy 20 cm ) :
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej*
- 2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 110g masła roztopionego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody)
Składniki na krem mascarpone:
- 500ml śmietany kremówki 36%
- 250g serka mascarpone
- 5-6 łyżek cukru pudru ( według własnych upodobań smakowych)
Dodatkowo:
- 500g truskawek**
Rozmiary formy do pieczenia: 3 tortownice o średnicy 20 cm ***
Przygotowanie ciasta czekoladowe:
W misce wymieszać mąkę, cukier kakao, sodę i sól. Dodać jajka, maślankę, roztopione masło, ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wlać kawę, wymieszać ( masa jest bardzo rzadka ) . Formy o średnicy 20cm ( formy muszą być bardzo szczelne najlepsze bez wyjmowanego dna!!) wysmarować masłem i posypać bułka tartą przelać ciasto do trzech foremek. Piec w temperaturze 170ºC ( w piekarniku z termoobiegiem) przez 25-35min. Ja piekłam 3 placki oddzielnie po 25min każdy. Ciasto jest upieczone gdy wsadzimy patyczek i pozostanie na nim kilka wilgotnych okruszków. Gotowe wystudzić.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i delikatnie miksować do połączenia się składników.
Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować 1/3 gotowego kremu mascarpone, posypać 1/3 truskawek przykryć drugim blatem. Czynność powtórzyć. Na wierch tortu rozprowadzić krem mascarpone posypać truskawkami. Smacznego
*Szklanka o pojemności 250 ml
**Ja nie dodawałam truskawek pomiędzy warstwy tortu. Udekorowałam tylko wierzch a przy serwowaniu posypywałam tort pokrojonymi truskawkami.
*** Ja piekłam 3 blaty osobno każdy po 25 min.
Wygląda naprawdę imponująco 🙂
Rewelacja 🙂 Chętnie się poczęstuje 🙂
Wow ,ale cudny ,to zapraszam do mnie ,wersja czereśniowa.
Wow… Prezentuje się bardzo okazale!