Tort czekoladowy z truskawkami

DSC_2993-9

Pamiętacie przepis na ciasto czekoladowe?? Przepis możecie znaleźć tutaj. Jest to według mnie najsmaczniejsze ciasto czekoladowe na świecie. Postanowiłam przygotować tort w tej wersji. Wyszły 3 blaty, przełożyła je kremem mascarpone i udekorowałam truskawkami. Możecie między warstwy kremu poukładać truskawki. Tort jest przepyszny,  nie wymaga nasączania gdyż  samo ciasto jest bardzo wilgotne. Moja propozycja na nadchodzący Dzień Matki.

Składniki na ciasto czekoladowe ( 3 blaty o średnicy 20 cm ) :

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej*
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 110g masła roztopionego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody)

Składniki na krem mascarpone:

  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 5-6 łyżek cukru pudru ( według własnych upodobań smakowych)

Dodatkowo:

  • 500g truskawek**

Rozmiary formy do pieczenia: 3 tortownice o średnicy 20 cm *** 

Przygotowanie ciasta czekoladowe: 

W misce wymieszać mąkę, cukier kakao, sodę i sól. Dodać jajka, maślankę, roztopione masło, ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wlać kawę, wymieszać ( masa jest bardzo rzadka ) . Formy o średnicy 20cm ( formy muszą być bardzo szczelne najlepsze bez wyjmowanego dna!!) wysmarować masłem i posypać bułka tartą  przelać ciasto do trzech foremek. Piec w temperaturze 170ºC ( w piekarniku z termoobiegiem) przez 25-35min. Ja piekłam 3 placki oddzielnie po 25min każdy.  Ciasto jest upieczone gdy wsadzimy patyczek i pozostanie na nim kilka wilgotnych okruszków. Gotowe wystudzić.

 

Przygotowanie kremu:

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i delikatnie miksować do połączenia się składników.

 

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować 1/3  gotowego kremu mascarpone, posypać 1/3 truskawek przykryć drugim blatem. Czynność powtórzyć. Na wierch tortu rozprowadzić krem mascarpone posypać truskawkami. Smacznego

 *Szklanka o pojemności 250 ml 

**Ja nie dodawałam truskawek pomiędzy warstwy tortu. Udekorowałam tylko wierzch a przy serwowaniu posypywałam tort pokrojonymi truskawkami. 

*** Ja piekłam 3 blaty osobno każdy po 25 min. 

DSC_3003

 

DSC_3004

 

DSC_3008

 

Piknik majowy

komentarze 4

  1. Natalia - Poezja Smaku 25 maja 2014 at 22:57 Reply

    Wygląda naprawdę imponująco 🙂

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 22 maja 2014 at 20:16 Reply

    Rewelacja 🙂 Chętnie się poczęstuje 🙂

  3. ladylaura 22 maja 2014 at 12:30 Reply

    Wow ,ale cudny ,to zapraszam do mnie ,wersja czereśniowa.

  4. Nashelly 22 maja 2014 at 09:11 Reply

    Wow… Prezentuje się bardzo okazale!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize