Tort czekoladowy z kremem orzechowym
Tort składa się z biszkoptu kakaowego i pysznego kremu na bazie masła orzechowego. Tort smaczny, idealnie się nadaje jako tort dla dzieci czy dorosłych, wierzcie mi każdemu przypadnie do gustu. Polecam
Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany” :
- 5-6 jaj ( dużych 5 )
- 3/4 szklanki cukru*
- 2/3 szklanki mąki pszenne
- 1/3 szklanki kakao
Składniki na krem z masła orzechowego
- 250 ml śmietanki 36%schłodzonej
- 500g sera mascarpone
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok 300 g masła orzechowego
Dodatkowo:
- 14 łyżek mocnej herbaty ( lub jeżeli robimy tort dla dorosłych proponuje 6 łyżek likieru kawowego lub orzechowego wymieszać z 6 łyżkami mocnej herbaty)
- ok 200g domowych powideł śliwkowych do przełożenia tortu
- czekoladki do dekoracji tortu typu kinder bueno
- 50g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami”, dzięki temu stanie się on bardziej równy.
krem:
Do naczynia włożyć serek mascarpone, schłodzoną śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i cukier puder. Ubijać mikserem przez ok. 3 minuty aż krem zwiększy objętość i stanie się puszysty. Dodać masło orzechowe, miksować do połączenia się składników.
Pierwszy blat nasączyć, rozsmarować powidła i wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, nasączyć drugi blat, rozsmarować powidła posmarować 1/3 porcją kremu. . Przykryć trzecim ostatnim krążkiem lekko docisnąć Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Tort schłodzić w lodówce.
dekoracja :
Śmietankę (50ml) podgrzać, czekoladę (50g) posiekać i przełożyć do miseczki. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z palnika i wsypać czekoladę. Energicznie mieszać aż powstanie ganache. Odstawić na około 2 minuty. Gotową polewę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować boki tortu. Wierz tortu udekorować czekoladkami.
Tagi: biszkopt, ciasto kinder bueno, czekolada, czekoladki, kinder bueno, krem orzechowy, tort
Dodaj komentarz