Tort czekoladowy z kremem orzechowym

Tort czekoladowy z kremem orzechowym

Tort składa się z biszkoptu kakaowego i pysznego  kremu na bazie masła orzechowego. Tort smaczny, idealnie się nadaje jako tort dla dzieci czy dorosłych, wierzcie mi każdemu przypadnie do gustu. Polecam 

Składniki na biszkopt kakaowy ,, rzucany” :

  • 5-6  jaj ( dużych 5 )
  • 3/4 szklanki cukru*
  • 2/3 szklanki mąki pszenne
  • 1/3 szklanki kakao

Składniki na krem z masła orzechowego

  • 250 ml śmietanki 36%schłodzonej
  • 500g sera mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok 300 g masła orzechowego

Dodatkowo:

  • 14 łyżek mocnej herbaty ( lub jeżeli robimy tort dla dorosłych proponuje 6 łyżek likieru kawowego lub orzechowego wymieszać z 6 łyżkami mocnej herbaty)
  • ok 200g domowych  powideł śliwkowych do przełożenia tortu 
  • czekoladki do dekoracji tortu typu kinder bueno 
  • 50g gorzkiej czekolady 
  • 50 ml śmietany kremówki

biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy ( ja  robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami”, dzięki temu stanie się on bardziej równy.

krem:

Do naczynia włożyć serek mascarpone, schłodzoną śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i cukier puder.  Ubijać mikserem przez ok. 3 minuty aż krem zwiększy objętość i stanie się puszysty. Dodać masło orzechowe, miksować do połączenia się składników. 

Pierwszy blat nasączyć, rozsmarować powidła i  wyłożyć  1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, nasączyć drugi blat, rozsmarować powidła  posmarować 1/3  porcją kremu. . Przykryć trzecim ostatnim krążkiem  lekko docisnąć Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Tort schłodzić w lodówce. 

dekoracja :

Śmietankę (50ml) podgrzać, czekoladę (50g)  posiekać i przełożyć do miseczki. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z palnika i wsypać czekoladę. Energicznie mieszać aż powstanie ganache. Odstawić na około 2 minuty. Gotową polewę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować boki tortu. Wierz tortu udekorować czekoladkami. 

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize