Tort czekoladowo-waniliowy dla dzieci

Tort czekoladowo-waniliowy dla dzieci

Tort czekoladowo-waniliowy dla dzieci

Tort o którym niejeden z nas marzył w dzieciństwie. Wykonany na urodziny przeuroczych bliźniaków. Wywołuje zachwyt i uśmiech na twarzy dzieciaków. Ozdobiony tym co kochają najbardziej :-). Tort wykonany z niezawodnego biszkoptu, dwóch rodzajów kremów: waniliowego i czekoladowego . Krem maślano-waniliowy jest idealny do dekorowania tortu z zewnątrz, z łatwością się go rozprowadza a cukierki na torcie ”utrzymają” się solidnie. Jeżeli nie jesteście zwolennikami mas maślanych, do przełożenia proponuje masę mascarpone z bitą śmietaną przepis podaje poniżej. Źródło inspiracji : www.alebabka.blogspot.pl.  

 

Składniki na biszkopt : ( tortownica 26 cm )*

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Składniki na krem czekoladowy:

  • 300g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 5 łyżek kakao

 

Składniki na krem waniliowy:

  • 300 g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • laska wanilii ( ja użyłam 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
  • łyżeczka soku z cytryny ( ja dodałam 2 łyżki stołowe)

 

Dodatkowo:

  • 1 słoik konfitury malinowej
  • 1 opakowanie bezików
  • 2 opakowanie lentilek lun M&M
  • garść cukierków pudrowych
  • do nasączania biszkoptu: woda z sokiem z cytryny

 

Przygotowanie biszkoptu

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę dodać stopniowo do masy ( ja to robię to  na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Przygotowanie masy czekoladowej:**
Mikserem utrzeć masło na puszysty krem, dodać stopniowo cukier puder i kakao.
Przygotowanie masy waniliowej:
Mikserem utrzeć masło na puszysty krem, dodać stopniowo cukier puder, sok z cytryny , miąższ wydrążony z laski wanilii.
Przygotowanie tortu:
– biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
– pierwszy blat umieść na paterze nasączyć i wyłożyć na niego 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem.
– kolejny blat nasączyć wyłożyć pozostałe 1/3 kremu, następnie konfiturę malinową a na nią pokruszone bezy. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć. Cały tort dokładnie obłożyć kremem waniliowym i udekorować dropsami oraz kolorowymi czekoladkami.
* Jeżeli chcemy zrobić mniejszy tort np.tortownica 22-24cm przepis na biszkopt zwykły lub kakaowy znajdziecie tutaj.
**Jeżeli nie lubicie kremów  maślanych świetną alternatywą do jego przełożenia będzie krem z mascarpone i śmietaną kremówką. 
Przepis na krem mascarpone z bitą śmietaną:
  •  750 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  •  kilka łyżek cukru pudru, do smaku
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać Tort czekoladowo-waniliowy dla dzieci.

Tort czekoladowo-waniliowy dla dzieci

Tagi: , , , , ,

komentarzy 6

  1. kkkk 16 lipca 2019 at 17:23 Reply

    Czy można górę przyzdobić opłatkiem jadalnym?? Szkoda że nie ma zdjecia ze środka

    • mariola1903 17 lipca 2019 at 07:31 Reply

      Tak oczywiście

  2. mariola1903 14 stycznia 2014 at 20:39 Reply

    gin86
    2013/04/13 18:50:25
    Uroczy! Udał Ci się znakomicie 🙂

  3. mariola1903 14 stycznia 2014 at 20:39 Reply

    nashelly
    2013/04/12 22:57:48
    No wreszcie widzę u kogoś prawdziwy Tort, przez duże T – z prawdziwą, najlepszą maślaną masą! 🙂 Super! I jaki śliczny 🙂

  4. mariola1903 14 stycznia 2014 at 20:38 Reply

    bettycook
    2013/04/12 14:56:47
    Pięknie wygląda to mało powiedziane, zdjęcie jak z książki 🙂

  5. mariola1903 14 stycznia 2014 at 20:38 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/04/12 13:20:57
    jestem zachwycona, pięknie wygląda! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize