Tort czekoladowo-waniliowy dla dzieci
Tort o którym niejeden z nas marzył w dzieciństwie. Wykonany na urodziny przeuroczych bliźniaków. Wywołuje zachwyt i uśmiech na twarzy dzieciaków. Ozdobiony tym co kochają najbardziej :-). Tort wykonany z niezawodnego biszkoptu, dwóch rodzajów kremów: waniliowego i czekoladowego . Krem maślano-waniliowy jest idealny do dekorowania tortu z zewnątrz, z łatwością się go rozprowadza a cukierki na torcie ”utrzymają” się solidnie. Jeżeli nie jesteście zwolennikami mas maślanych, do przełożenia proponuje masę mascarpone z bitą śmietaną przepis podaje poniżej. Źródło inspiracji : www.alebabka.blogspot.pl.
Składniki na biszkopt : ( tortownica 26 cm )*
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem czekoladowy:
- 300g miękkiego masła
- 150g cukru pudru
- 5 łyżek kakao
Składniki na krem waniliowy:
- 300 g miękkiego masła
- 100g cukru pudru
- laska wanilii ( ja użyłam 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
- łyżeczka soku z cytryny ( ja dodałam 2 łyżki stołowe)
Dodatkowo:
- 1 słoik konfitury malinowej
- 1 opakowanie bezików
- 2 opakowanie lentilek lun M&M
- garść cukierków pudrowych
- do nasączania biszkoptu: woda z sokiem z cytryny
Przygotowanie biszkoptu
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę dodać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
- 750 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- kilka łyżek cukru pudru, do smaku
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Tagi: bezy, kakao, M&M, mąka pszenna, masło, ser mascarpone
A czym nasącza się biszkopt?
Najbardziej popularnym opcjami na poncz do tortu jest za pewne poncz z herbaty lub woda z sokiem z cytryny. Woda z sokiem z cytryny to idealny poncz do tortu czekoladowego, śmietankowego czy owocowego.
super wygląda 🙂
boski
Czy można górę przyzdobić opłatkiem jadalnym?? Szkoda że nie ma zdjecia ze środka
Tak oczywiście
Szkoda że nie ma zdjęcia że środka
gin86
2013/04/13 18:50:25
Uroczy! Udał Ci się znakomicie 🙂
nashelly
2013/04/12 22:57:48
No wreszcie widzę u kogoś prawdziwy Tort, przez duże T – z prawdziwą, najlepszą maślaną masą! 🙂 Super! I jaki śliczny 🙂
bettycook
2013/04/12 14:56:47
Pięknie wygląda to mało powiedziane, zdjęcie jak z książki 🙂
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/12 13:20:57
jestem zachwycona, pięknie wygląda! 🙂