Tiramisu

TiramisuTiramisu

Tiramisu nie trzeba specjalnie reklamować. Włoski deser znany na całym świecie. U mnie wersja klasyczna tiramisu na bazie mascarpone, jajek i biszkoptów nasączony mocną kawą. Deser jest dość luźny, proponuje zrobić go w pucharkach, będzie się pięknie prezentował. O walorach smakowych nie wspomnę ,,delizioso”:-). Obowiązkowo z filiżanką kawy, polecam.  

 Składniki: 

  • 2 szklanki zaparzonej mocnej kawy (ostudzonej i lekko posłodzonej)
  • 450g serka mascarpone
  • 5 jaj (białka i żółtka oddzielnie)
  • szczypta soli
  • 400g podłużnych biszkoptów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 kieliszki rumu ( można użyć również amaretto, likier kawowy)
  • 2 stołowe łyżki kakao
  • starta czekolada ( opcjonalnie)

 

Forma: pucharki lub szklane naczynie ( u mnie 17cm x 28cm)

Wsypać do żółtek połowę przygotowanego cukru i ucierać mikserem na puszysty kogel-mogel. Do kremowej i puszystej masy z żółtek dodać serek mascarpone, następnie wymieszać delikatnie mikserem. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo (cały czas miksując) dodawać partiami cukier, miksować jeszcze przez ok.3 minut. Gotową masę białkową połączyć z masą serową. Dodać rum zamieszać.

Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie (nie moczyć za długo bo się rozpadną) i układać w pucharkach lub w szklanym naczyniu, na wierzch przygotowanych biszkoptów rozsmarować połowę masy mascarpone, posypać przez sitko połowę kakao. Następnie nałożyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów, masę mascarpone, posypać pozostałym kakao. Można posypać po wierzchu deseru startą czekoladę. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok.5 godzin. Smacznego:-)

Tiramisu

DSC_9427

Tagi: , , ,

komentarze 2

  1. Ela 19 stycznia 2014 at 19:05 Reply

    Poproszę kawałek

  2. mariola1903 14 stycznia 2014 at 20:19 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/04/26 11:26:47
    PYSZNIE! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize