Tiramisu ( bez jajek)

tiramisu

Biszkopty zalegające już jakiś czas, serek mascarpone i śmietanka w lodowce podsunęły pomysł na tiramisu. Włoski deser mocno kawowy z alkoholową nutą jest jednym z moich ulubionych. Moja dzisiejsza wersja bez surowych jajek, jeżeli macie ochotę na klasyczny przepis zapraszam tutaj.

Składniki na tiramisu:

  • 200 g podłużnych biszkoptów typu lady fingers
  • 250 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 250g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60ml likieru  kawowego
  • 1 szklanka mocnej dobrej kawy
  • kakao do oporuszenia

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania dodać partiami serek mascarpone, ekstrakt z wanilii i 1 łyżkę stołowa likieru kawowego, miksować do połączenia się składników.

Do ostudzonej kawy dodać 50 ml (kieliszek) likieru kawowego.  Biszkopty zanurzać po kolei  w naparze i układać na dnie naczynia. Na warstwę biszkoptów wyłożyć polowe masy śmietanowo-serowej. Ponownie ułożyć warstwę namoczonych biszkoptów i wyłożyć pozostały krem. Schłodzić w lodowce min 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao.

tiramisu

 

tiramisu

Inspiracja:Tutaj

Tagi: , , , , , ,

komentarzy 6

  1. Karolina 6 marca 2017 at 09:47 Reply

    Czy zamiast biszkoptów można użyć herbatniki i zrobić więcej warstw?

    • mariola1903 6 marca 2017 at 11:25 Reply

      Witam można użyć herbatników ?

  2. Mags 28 stycznia 2017 at 11:09 Reply

    Zastanawiam się jakiej wielkości było to naczynie? To bardzo istotne przy słodkich deserach i wypiekach.

    • mariola1903 28 stycznia 2017 at 14:34 Reply

      Witam słuszna uwaga. Rozmiar mojego naczynia 20cmx25cm. Pozdrawiam serdecznie

  3. Cukry Proste 7 kwietnia 2016 at 15:47 Reply

    Zawsze boję się surowych jajek, więc to deser dla mnie:)

    • mariola1903 7 kwietnia 2016 at 19:29 Reply

      Polecam?

Skomentuj Mags Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize