Biszkopty zalegające już jakiś czas, serek mascarpone i śmietanka w lodowce podsunęły pomysł na tiramisu. Włoski deser mocno kawowy z alkoholową nutą jest jednym z moich ulubionych. Moja dzisiejsza wersja bez surowych jajek, jeżeli macie ochotę na klasyczny przepis zapraszam tutaj.
Składniki na tiramisu:
- 200 g podłużnych biszkoptów typu lady fingers
- 250 ml śmietany kremówki 30-36%
- 250g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 60ml likieru kawowego
- 1 szklanka mocnej dobrej kawy
- kakao do oporuszenia
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania dodać partiami serek mascarpone, ekstrakt z wanilii i 1 łyżkę stołowa likieru kawowego, miksować do połączenia się składników.
Do ostudzonej kawy dodać 50 ml (kieliszek) likieru kawowego. Biszkopty zanurzać po kolei w naparze i układać na dnie naczynia. Na warstwę biszkoptów wyłożyć polowe masy śmietanowo-serowej. Ponownie ułożyć warstwę namoczonych biszkoptów i wyłożyć pozostały krem. Schłodzić w lodowce min 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao.
Inspiracja:Tutaj
Tagi: bez jajek, kakao, kawa, likier kawowy, mascarpone, ser mascarpone, śmietana kremówka
Czy zamiast biszkoptów można użyć herbatniki i zrobić więcej warstw?
Witam można użyć herbatników ?
Zastanawiam się jakiej wielkości było to naczynie? To bardzo istotne przy słodkich deserach i wypiekach.
Witam słuszna uwaga. Rozmiar mojego naczynia 20cmx25cm. Pozdrawiam serdecznie
Zawsze boję się surowych jajek, więc to deser dla mnie:)
Polecam?