Tęczowy Tort Petal ( ze słodką niespodzianką).

DSC_3482

Tort przygotowany na siódme urodziny córki. Musiał być wyjątkowy dla wyjątkowej solenizantki. Jakiś czas temu w pewnym magazynie wypatrzyłam Tort Pinata. Sama tradycja  Pinaty wywodzi się z krajów latynoamerykańskich.  Zabawa polega na strąceniu specjalnie przygotowanej kuli wypełnionej przeważnie słodyczami, których uczestnicy starają się zebrać jak najwięcej. Tak więc, przygotowałam ciasto Red Velvet Cake, które jest bardzo wilgotne i mega czerwone, przełożyłam kremem mascarpone, a do środka wsypałam kolorowe cukierki. Najbardziej pracochłonna jest dekoracja tortu i tutaj gdyby nie pomoc i cierpliwość  męża to nie wiem 🙂  Starałam się krok po kroku opisać przygotowanie tortu. Również dołączyłam dwa filmy,  jeden z przygotowania kremu maślanego na bezie włoskiej a drugi z dekoracji samego tortu. Wybaczcie za jakość zdjęcia tortu w przekroju, dzieci nie chciały długo czekać:-) Tort ze słodką niespodzianką zrobi furorę na każdych urodzinach. Polecam 

Składniki na ciasto Red Velvet ( wychodzą 2 blaty o średnicy 23 cm,   ja robiłam z podwójnej ilości skladników ):*

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe czerwonego barwnika
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na krem mascarpone:

  • 750 g serka mascarpone
  • 250-300 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru ( do smaku pamiętajmy ciasto jest  słodkie)

Składniki na krem maślany na bezie szwajcarskiej ( do dekoracji tortu):

  • 3 białka
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • barwniki do zdobienia tortu

Dodatkowo:

  • cukierki, kolorowe drażetki, czekoladki, żelki ( według preferencji dzieci:-)) )

Przygotowanie ciasta red velvet: 

Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia a boki obsypać mąką

W misce przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, kakao. W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre: jajka, maślankę, ocet, ekstrakt z wanilii, barwnik spożywczy.

Mokre składniki wymieszać z suchymi , miksować do momentu aż składniki się połącza i masa  będzie gładka. Masę przelać po równo  do 2 tortownic. Piec w 175C przez ok 30 min ( do tzw. suchego patyczka).

* Ja upiekłam 4 blaty na tort ( zrobiłam z podwójnej ilości)

 

Przygotowanie kremu:

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i delikatnie miksować do połączenia się składników.

 

Przygotowanie kremu na bezie szwajcarskiej: film instruktażowy tutaj

Masło wyjąć wcześniej z lodówki i pokroić w kostkę. 

Białka ( mogą być prosto z lodówki) przelać do miski i dodać szczyptę soli i cukru. Całość mieszać nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką, aż cukier się rozpuści i będzie niewyczuwalny.Aby sprawdzić,czy cukier się rozpuścił,rozcierać pomiędzy palcami białka.Jeśli nie wyczuwamy ziarenek cukru oznacza to,że masa jest gotowa.

Tak rozpuszczone białka z cukrem przelać do misy miksera i końcówką do ubijania ubić na najwyższych obrotach, aż masa będzie gęsta i zimna. Trwa to około 10 min.

Po tym czasie końcówkę do ubijania zamienić na końcówkę do ucierania.

 Następnie kolejno dodać po kawałku masła,cały czas ucierając.Po pewnym czasie zauważymy,że masa zrobi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem.Ale nie panikujmy,tak ma być.Dalej miksujemy,aż krem wyraźnie zgęstnieje.Gotowa masa charakterystycznie „mlaska” o ścianki miksera. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. 

 

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować warstwą kremu mascarpone ( pamiętajmy aby  środka blatu nie smarować kremem bo następny blat będzie miał otwór do którego wsypiemy cukierki). 

Przy pomocy szklanki w blacie  2 i 3 na środku wyciąć kółko. Przełożyć blat 2, rozsmarować warstwą kremu, przykryć blatem 3.

Do powstałego wgłębienia wsypujemy cukierki i przykrywamy 4 blatem . Smarujemy boki tortu kremem mascarpone  i schładzamy w lodówce.

 

IMG_1258

 

IMG_1259

 

Tort z zewnątrz smarujemy kremem mascarpone.

IMG_1262

Krem maślany rozdzielić pomiędzy sześć miseczek. Do każdej miseczki dodać barwnik spożywczy  i mieszać do momentu uzyskania właściwego koloru . Porcje kolorowego kremu włożyć do rękawów cukierniczych. Ułożyć rękawy w kolejności w jakiej będziemy ozdabiać kolorami.

IMG_1264

 

Film instruktażowy dekoracji tortu  tutaj

Trzymając worek z masa prostopadle do boku ciasta, wycisnąć kulkę kremu zaczynając dekorować tort z dołu. Szpatułką lub małą łyżeczką do masła rozetrzeć ją na bok. Bierzemy kolejny worek  z kolorem i wyciskamy wyżej nad poprzednim rozcierając kulkę. Powtarzamy czynność aż powstanie cały pion. Zaczynamy kolejny pion od dołu. W miejscu gdzie kończy się krem robimy kolejną kulkę ( zaczynając drugim kolorem  poprzedniego pionu. W  pierwszym pionie miałam kolor zielony, fioletowy,niebieski, pomarańczowy, żółty, czerwony, czyli następny pion zaczynam fioletowym, następnie niebieski, pomarańczowy, żółty, czerwony i kończę zielonym. I tak samo postępuje z kolejnymi pionami  przesuwając się o jeden kolor.

 DSC_3498

 

 

DSC_3528

Tagi: , , , , , , , , , , ,

komentarzy 12

  1. Marta 6 kwietnia 2018 at 17:40 Reply

    Czy m&m’sy nie stracha koloru z cukrowej otoczki przy kontakcie z kremem wewnątrz tortu? Kiedy ułożyłam m&m’sa na kremie na bazie śmietany i mascarpone w babeczkach dość szybko zaczął trafić swoj kolor. Zastanawiam sie ile wytrzymają m&m’sy od złożenia tortu do podania?

    • mariola1903 6 kwietnia 2018 at 21:22 Reply

      Witam
      M&msy nie mają kontaktu z kremem (robimy wgłębienie i przykrywamy blatem, nie smaruj wewnątrz wgłębienia (zobacz rysunki w przepisie. Pozdrawiam serdecznie

  2. Ivona 5 stycznia 2015 at 08:36 Reply

    Mam pytanie odnośnie ciasta red velvet – czy mogę upiec w jednej tortowicy i przekroic na pol – jak to robimy przy biszkopcie?

    I jeszcze jedno – czym mogę zastąpić ekstrakt waniliowy?

    Serdecznie dziękuję!

    • mariola1903 5 stycznia 2015 at 22:11 Reply

      Witam
      Witam ekstrakt z wanilii można zastąpić w tym przypadku 1 łyżką cukru waniliowego lecz to nie to samo 🙂 Co do pieczenia można upiec w jednej tortownicy lecz pamiętaj aby wydłużyć czas pieczenia nawet do 50-60min ( patyczek ma być suchy po wyjęciu) Pozdrawiam

  3. MARTA 18 lipca 2014 at 11:35 Reply

    Przecudowny torck, ślicznie wykonany, fantastyczny.

  4. Ola Wilczek 4 lipca 2014 at 05:57 Reply

    Wygląda fantastycznie, podziwiam Twoje umiejętności dekoratorskie 🙂

  5. Gosia 3 lipca 2014 at 22:45 Reply

    Przepiękny:-))

  6. Anoa77 3 lipca 2014 at 22:45 Reply

    Pomysł rewelacyjny, tort wygląda prześlicznie

  7. wedelka 3 lipca 2014 at 22:11 Reply

    Świetny pomysł i rewelacyjne wykonanie 🙂 Jestem pod wrażeniem 🙂

  8. Szczypta Słodyczy 3 lipca 2014 at 21:32 Reply

    Bardzo podoba mi się pomysł z cukierkową piniatą, mam już pomysł jak to wykorzystać u siebie 🙂 Bardzo dziękuję za tak inspirujący przepis! I podziwiam cierpliwość Pani i Męża w stosunku do tego uroczego ombre 🙂 Pozdrawiam!

  9. Kraina Miodem Płynąca 3 lipca 2014 at 19:58 Reply

    O rany, jak pięknie udekorowany tort, cudo!!!

  10. Łukasz 3 lipca 2014 at 19:39 Reply

    Wygląda niesamowicie! Fantastycznie ozdobiony i bardzo podoba mi się pomysł z piñatą. Sam bym chciał taki dostać na urodziny, choć w moim wieku to już chyba nie wypada 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize