Ciasto z rodzynkami (Tea Brack)
Mój ukochany chlebek, tradycyjnie pieczony w okresie Halloween , dostępny w ciągu całego roku. Słodki, nadziany dużą ilością rodzynek, bardzo wilgotny. Najsmaczniejszy lekko posmarowany masłem z kubkiem gorącej herbaty.
Rozmiary formy do pieczenia: keksówka 20cm x 12cm lub tortownica o średnicy 20cm
Składanki:
- 1 szklanka mocnej zimnej herbaty
- 50 ml whisky ( opcjonalnie)
- 375g rodzynek lub (suszonych moreli, żurawiny, śliwek)
- 225g mąki pszennej
- 125g jasnego brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub ( mieszanka imbiru, cynamonu i goździka)
Zaparzyć mocną herbatę, ostudzić. Zalać nią rodzynki, dodać whisky. Przykryć i odstawić na całą noc.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajko, cukier, przyprawę do piernika, rodzynki (razem z naparem nie wylewać!). Zmiksować.
Gotowe ciasto wyłożyć do wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia keksówki.
Piec w 170C przez 60 min.
Wystudzić.
Tagi: Ciasto z rodzynkami (Tea Brack), cukier brązowy, Halloween, jajka, mąka chlebowa, przyprawa do piernika, rodzynki, whisky
Dodaj komentarz