Napoleonka na herbatnikach

Szybka Napoleonka

Postanowiłam przepis lekko zmodyfikować i odświeżyć.

Przepis na tą napoleonkę dostałam od swojej kuzynki. Dlaczego ,,szybka”? Bo przygotowanie ciasta zajmuje niecałe 20 min. Ekspresowa napoleonka składa się z herbatników i pysznego kremu budyniowego. Herbatniki pod wpływem masy miękną, a sam krem jest fantastyczny , taki jaki lubię- mega kremowy, maślano -budyniowy, aksamitny rozpływający się w ustach. Mam pisać dalej…… Polecam, szczególnie dla lubiących ciasta budyniowe.

Składniki:

  • 4 opakowania herbatników (ok. 32 sztuk )
  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na polewę:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • płatki migdałów

Formę do pieczenia (u mnie kwadratowa  24cm x 24cm) dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Część mleka zmiksować z mąką i jajkami. Do pozostałego mleka dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Zagotować wszystkie składniki, do gotującego się mleka wlać zmiksowaną masę, mieszać energicznie do zgęstnienia masy. Gotowy krem wylać na herbatniki, przykryć drugą warstwą ciastek. Zostawić do wystygnięcia. Następnie wstawić do lodówki. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę

Polewa:

Czekoladę połamać  na kawałki, wlać  śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania błyszczącej polewy. Rada dla ostrożnych: czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej. Efekt ten sam ale mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia polewy.

Wystudzone ciasto udekorować polewą i posypać uprażonymi migdałami.

*Moja rada-ciasto po wyjęciu z lodówki chwycić po obu stronach za wystający papier do pieczenia. Przełożyć na deskę lub tacę, w ten sposób napoleonkę będzie nam łatwiej kroić.

Smacznego,

DSC_7267-001

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize