Postanowiłam przepis lekko zmodyfikować i odświeżyć.
Przepis na tą napoleonkę dostałam od swojej kuzynki. Dlaczego ,,szybka”? Bo przygotowanie ciasta zajmuje niecałe 20 min. Ekspresowa napoleonka składa się z herbatników i pysznego kremu budyniowego. Herbatniki pod wpływem masy miękną, a sam krem jest fantastyczny , taki jaki lubię- mega kremowy, maślano -budyniowy, aksamitny rozpływający się w ustach. Mam pisać dalej…… Polecam, szczególnie dla lubiących ciasta budyniowe.
Składniki:
- 4 opakowania herbatników (ok. 32 sztuk )
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 200g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na polewę:
- 50g gorzkiej czekolady
- 50ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- cukier puder
- płatki migdałów
Formę do pieczenia (u mnie kwadratowa 24cm x 24cm) dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Część mleka zmiksować z mąką i jajkami. Do pozostałego mleka dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Zagotować wszystkie składniki, do gotującego się mleka wlać zmiksowaną masę, mieszać energicznie do zgęstnienia masy. Gotowy krem wylać na herbatniki, przykryć drugą warstwą ciastek. Zostawić do wystygnięcia. Następnie wstawić do lodówki. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę
Polewa:
Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania błyszczącej polewy. Rada dla ostrożnych: czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej. Efekt ten sam ale mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia polewy.
Wystudzone ciasto udekorować polewą i posypać uprażonymi migdałami.
*Moja rada-ciasto po wyjęciu z lodówki chwycić po obu stronach za wystający papier do pieczenia. Przełożyć na deskę lub tacę, w ten sposób napoleonkę będzie nam łatwiej kroić.
Smacznego,
Tagi: budyń, ciemna czekolada, cukier waniliowy, gorzka czekolada, herbatniki, jajka, mąka pszenna, masło, śmietana kremówka, wykorzystanie żółtek
Dodaj komentarz