Szwedzkie ciasto z migdałami ( Toscatårta)
Piękno tkwi w prostocie a ja dodam jeszcze że smak. Ciasto biszkoptowe pokryte warstwą zatopionych w maśle migdałów. Tradycyjnie jedzone w Szwecji w okresie Bożego Narodzenia. Latem też smakuje wybornie:-) Polecam jest przepyszne.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 150g cukru
- 150g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki stołowe mleka
- 75g masła
Składniki na polewę:
- 50g masła
- 100g płatków migdałowych
- 50g cukru
- 2 łyżki stołowe mąki
- 3 łyżki stołowe śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 20-23cm
Masło roztopić. Lekko przestudzić
Piekarnik rozgrzać do 180C.
Jajka ubić z cukrem na kogiel mogiel ( masa ma być jasna i puszysta) nie przerywając miksowania dodać mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, mleko i roztopione masło.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piec w piekarniku przez 30-35 min (ja piekłam 25 min). Po włożeniu patyczka ciasto ma się lekko oblepiać (ciasto będziemy ponownie piec w piekarniku przez 10min )
Około 5 min przed wyciągnięciem ciasta przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło dodać płatki, cukier, mąkę,śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii. Składniki wymieszać i gotować na na małym ogniu przez 1 minutę.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika. Piekarnik ustawić na 200C.
Gotową masę z migdałów rozsmarować po wierzchu ciasta. Ciasto włożyć ponownie i piec przez około 10min . Wyjąć i wystudzić.
Inspiracja: „Cake” by Rachel Allen
Tagi: ekstrakt z wanilii, mleko, płatki migdałowe, śmietana kremówka
oj, jak mnie kusi ta polewa 🙂
polecam