Szwedzkie ciasto z migdałami ( Toscatårta)

Szwedzkie ciasto z migdałami

Szwedzkie ciasto z migdałami ( Toscatårta)

Piękno tkwi w prostocie a ja dodam jeszcze że smak. Ciasto biszkoptowe pokryte warstwą zatopionych w maśle migdałów. Tradycyjnie jedzone w Szwecji w okresie Bożego Narodzenia. Latem też smakuje wybornie:-) Polecam jest przepyszne.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • 75g masła

Składniki na polewę:

  • 50g masła
  • 100g płatków migdałowych
  • 50g cukru
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 3 łyżki stołowe śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 20-23cm

Masło roztopić. Lekko przestudzić

Piekarnik rozgrzać do 180C.

Jajka ubić z cukrem na kogiel mogiel ( masa ma być jasna i puszysta) nie przerywając miksowania dodać mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, mleko i roztopione masło.

Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piec w piekarniku  przez 30-35 min (ja piekłam 25 min). Po włożeniu patyczka ciasto ma się lekko oblepiać (ciasto będziemy ponownie piec w piekarniku przez 10min )

Około 5 min przed wyciągnięciem ciasta przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło dodać płatki, cukier, mąkę,śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii. Składniki wymieszać i gotować na na małym ogniu przez 1 minutę.

Ciasto wyciągnąć z piekarnika. Piekarnik ustawić na 200C.

Gotową masę z migdałów rozsmarować po wierzchu ciasta. Ciasto włożyć ponownie i piec przez około 10min . Wyjąć i wystudzić.

Szwedzkie Ciasto z Migdałami Toscatårta

Inspiracja: „Cake” by Rachel Allen

 

 

Tagi: , , ,

komentarze 2

  1. kasiac 1 września 2016 at 16:20 Reply

    oj, jak mnie kusi ta polewa 🙂

    • mariola1903 6 września 2016 at 18:11 Reply

      polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize