Szwedzkie wypieki bardzo smaczne i popularne na świecie. Dzięki książce Rachel Allen ” Cakes” skorzystałam z okazji aby się o tym przekonać. Kochani jesień już tuż tuż a wraz z nią sezon na szarlotki i inne wypieki z jabłkami. Przygotowanie samego ciasta zajmuje tylko 15 min a efekt gwarantowany. Aromatyczne, puszyste a zarazem wilgotne z lekką nutką cynamonu i kawałkami jabłek. Moja rodzinka za nim przepada. Nie zawiedziecie się polecam:-).
Składniki na ciasto:
- 3 kwaskowate jabłka ( ja w Irlandii polecam odmianę Bramley Cooking Apples)
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150g drobnego cukru do wypieków
- 150g masła ( roztopionego i schłodzonego)
- 3 jajka
Składniki do dekoracji:
- cukier puder
Rozmiary formy do pieczenia : tortownica o średnicy 25 cm
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem.
Jabłka ołupić ze skórki i ogryzków. Dwa jabłka pokroić w kostkę o bokach ok 1 cm. Trzecie jabłko pokroić w cienkie plasterki o grubości 0,5 cm
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, dodać cukier i wymieszać składniki. Następnie dodać dwa pokrojone w kostkę jabłka, roztopione masło, jajka. Przy pomocy miksera zmiksować wszystkie składniki na gładką masę.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Plasterki jabłka wyłożyć na ciasto.
Piec w temperaturze 180ºC przez 50 min ( do tzw. suchego patyczka)
Zrobione, przepyszne :-)))
judik1119
2013/09/16 15:52:17
Zachwyciło mnie! Jest idealne 🙂
ewa_ciasteczkowakraina
2013/09/10 19:48:48
Pyszne, ‚puchate” ciasto – jabłka + cynamon – to połączenie zawsze się sprawdza 🙂 Pozdrawiam