Szwedzkie ciasto z jabłkami

DSC_0960

Szwedzkie wypieki bardzo smaczne i popularne na świecie. Dzięki książce Rachel Allen ” Cakes” skorzystałam z okazji aby się o tym przekonać. Kochani  jesień już tuż tuż a wraz z nią sezon na szarlotki i inne wypieki z jabłkami. Przygotowanie samego ciasta zajmuje tylko 15 min a efekt gwarantowany. Aromatyczne, puszyste a zarazem wilgotne z lekką nutką cynamonu i kawałkami jabłek. Moja rodzinka za nim przepada. Nie zawiedziecie się polecam:-).

 

Składniki na ciasto: 

  • 3 kwaskowate jabłka ( ja w Irlandii polecam odmianę Bramley Cooking Apples)
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 150g masła ( roztopionego i schłodzonego)
  • 3 jajka

Składniki do dekoracji: 

  • cukier puder

 

Rozmiary formy do pieczenia : tortownica o średnicy 25 cm

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem.

Jabłka ołupić ze skórki i ogryzków. Dwa jabłka pokroić w kostkę o bokach ok 1 cm. Trzecie jabłko pokroić w cienkie plasterki o grubości 0,5 cm

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, dodać cukier i wymieszać składniki. Następnie dodać dwa pokrojone w kostkę jabłka, roztopione masło, jajka. Przy pomocy miksera zmiksować wszystkie składniki na gładką masę.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Plasterki jabłka wyłożyć na ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez 50 min ( do tzw. suchego patyczka)

DSC_0964

DSC_0973

komentarze 3

  1. asia 13 września 2014 at 19:05 Reply

    Zrobione, przepyszne :-)))

  2. mariola1903 15 stycznia 2014 at 13:29 Reply

    judik1119
    2013/09/16 15:52:17
    Zachwyciło mnie! Jest idealne 🙂

  3. mariola1903 15 stycznia 2014 at 13:29 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/09/10 19:48:48
    Pyszne, ‚puchate” ciasto – jabłka + cynamon – to połączenie zawsze się sprawdza 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize