Zapraszam na naleśniki. Dzisiaj serwuję tzw. szkockie mega pulchne i puszyste dzięki zawartości sody i proszku do pieczenia. Małe placuszki świetnie smakują z dodatkiem dżemu malinowego czy syropu klonowego. Gdy naleśniki są zimne proponuje podgrzać je lekko w tosterze i posmarować delikatnie masłem – pycha. Idealne niedzielne śniadanko….
Składniki na ciasto naleśnikowe (ok 22 sztuk) :
- 225 mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 75ml mleka
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki płynnego miodu
Mąke przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać (ja użyłam miksera) jajka, mleko, sok z cytryny i miód. Słuche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto musi być nieco gęstsze niż na naleśniki. Na rozgrzaną i wysmarowaną patelnię wlać placuszki, średnica ok 6-8 cm gdy zaczynają pojawiać się bąbelki i spód jest złoty przewracamy na drugą stronę. Smacznego:-)
Tagi: mąka pszenna, miód, mleko
wenuss78
2013/05/27 11:03:43
Fajne i na pewno przepyszne.A próbowaliście miodu z cynamonem do naleśników?jeśli ktoś lubi oczywiście.Dostępny na http://www.anielskieprzysmaki.pl jak i wiele innych ciekawostek:)
izaa_a
2013/02/24 08:38:57
moj tata robil nam zawsze podobne 😉 pyszności
mariola1903
2013/02/10 22:10:01
Zapraszam:-)
karmel-itka
2013/02/10 09:09:39
nie znałam takich :]
chyba wpadnę, porwę jednego!