Szkockie naleśniki

DSC_8609

Zapraszam na naleśniki. Dzisiaj serwuję tzw. szkockie mega pulchne i puszyste dzięki zawartości sody i proszku do pieczenia. Małe placuszki świetnie smakują z dodatkiem dżemu malinowego czy syropu klonowego. Gdy naleśniki są zimne proponuje podgrzać je lekko w tosterze i posmarować delikatnie masłem – pycha. Idealne niedzielne śniadanko…. 

Składniki na ciasto naleśnikowe (ok 22 sztuk) : 

  • 225 mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 75ml mleka
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki płynnego miodu

Mąke przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać (ja użyłam miksera) jajka, mleko, sok z cytryny i miód. Słuche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto musi być nieco gęstsze niż na naleśniki. Na rozgrzaną i wysmarowaną patelnię wlać placuszki, średnica ok 6-8 cm gdy zaczynają pojawiać się bąbelki i spód jest złoty przewracamy na drugą stronę. Smacznego:-)

 

Tagi: , ,

komentarze 4

  1. mariolazadlo@gmail.com 9 stycznia 2014 at 21:45 Reply

    wenuss78
    2013/05/27 11:03:43
    Fajne i na pewno przepyszne.A próbowaliście miodu z cynamonem do naleśników?jeśli ktoś lubi oczywiście.Dostępny na http://www.anielskieprzysmaki.pl jak i wiele innych ciekawostek:)

  2. mariolazadlo@gmail.com 9 stycznia 2014 at 21:45 Reply

    izaa_a
    2013/02/24 08:38:57
    moj tata robil nam zawsze podobne 😉 pyszności

  3. mariolazadlo@gmail.com 9 stycznia 2014 at 21:44 Reply

    mariola1903
    2013/02/10 22:10:01
    Zapraszam:-)

  4. mariolazadlo@gmail.com 9 stycznia 2014 at 21:43 Reply

    karmel-itka
    2013/02/10 09:09:39
    nie znałam takich :]
    chyba wpadnę, porwę jednego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize