Szarlotka

DSC_4875

Co prawda jesień już za nami, ale sezon na ten wypiek trwa cały rok. Pyszna szarlotka na bardzo kruchym spodzie przełożona grubą warstwą musu jabłkowego. Idealna na długie zimowe wieczory. Skusicie się??? Jest przepyszna.

Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 26cm 

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka (250g) masła lub margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 350g mąki pszennej
  • 1 jajko

Skladniki na nadzienie:

  • 1,5 kg  kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
  • 4 łyżki cukru (gdy jabłka będą zakwaśne można dosłodzić)
  • 1/2 – 1 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta do formy

Masło (margarynę) posiekać nożem. Dodać mąkę, cukier i jajko. Zagnieść ciasto.

Wyrobione ciasto podzielić na dwie nierówne części. 1/3 ciasta zawinąć w folię i odłóżyć do zamrażarki, 2/3 ciasta również zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włóżyć do rondla, dolać troszkę wody (1/3 szklanki) i uprażyć z cukrem i cynamonem. Wystudzić

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciastem z lodówki wyłóżyć dno i boki tortownicy.

Na ciasto wyłóżyć przestudzone jabłka, a na ich powierzchnię zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Całość piec około 50min  w 180 st.C ( piekarnik z termoobiegiem).

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

DSC_4871

Źródło: tutaj

komentarzy 5

  1. StoŁyżekSzczęścia 10 grudnia 2014 at 11:55 Reply

    Serio wygląda obłędnie !
    Tym bardziej, że ja mam słabość do szarlotek 😉

    • mariola1903 10 grudnia 2014 at 15:30 Reply

      Dziękuje

    • mariola1903 10 grudnia 2014 at 15:38 Reply

      Dziękuje smakowała rewelacyjnie

  2. Łukasz 8 grudnia 2014 at 13:01 Reply

    Pewnie, na szarlotkę zawsze jest dobra pora 😀

    • mariola1903 8 grudnia 2014 at 22:17 Reply

      Mała przerwa przed świateczną gorączką 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize