Szarlotka, która skradnie wasze serca. Delikatna i puszysta rozpływająca się w ustach. Sekret tkwi w jej prostocie. Spód to cienka warstwa kruchego ciasta, uprażone na maśle jabłka pokryte puszystą bezą. Pomysł zaczerpnięty z programu „Okrasa łamie przepisy”. Film instruktażowy znajdziecie tutaj. Polecam
Rozmiary formy do pieczenia: 34cm x 40cm
Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 200g masła
Składniki na bezę:
- 6 białek jaja
- 1.5 szklanki drobnego cukru do wypieków
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek ( np.antonówki, renety) ja w Irlandii polecam odmianę Bramley Cooking Apples
- 100g masła
- cukier (tylko jeżeli jabłka będą bardzo kwaśne ja dodałam 2 łyżki cukru)
Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Z masy uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, pokroić kulę w cienkie plastry i rozgnieść cienką warstwą na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Po upływie czasu wyjąć i wystudzić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w grubą kostkę. Włożyć do garnka z pozostałą częścią masła, dusić pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Wystudzić.
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym ubijać dalej, dodając stopniowo po jednej łyżce cukru.
Na upieczony spód wyłożyć uduszone jabłka, przykryć ubitą pianą z białek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 10 – 15 minut.
Przepyszny!!!!!:)))wspaniały przepis:)
Dziękuje i pozdrawiam:-)
Oglądałam program z wizyty w Grójcu dotyczący „szarlotki zamkowej z bezą” przepis jak wyżej .Od tamtej pory piekę to ciasto bardzo często . Jest tak pyszne że nie można o nim zapomnieć.Ja dodaję zwykle jabłka ,których nazwy nie pamiętam,dostępne teraz w KAUFLANDZIE +1łyżkę masła klarowanego i podduszam około 15-20mim ( bez cukru).Jest naprawdę smaczniejsze od antonówek!!!.Dziś też upiekłam i jest jeszcze pyszniejsze ,a jak
w y g l ą d a !!! można powiedzieć ,że ALPY z lotu ptaka.( bezę nakładając na jabłka nie należy rozprowadzać na gładko, tylko łyżką formować wypukłości i wgłębienia).smacznego!
Uwielbiam tą szarlotkę wspaniałość w prostocie:-) Pozdrawiam serdecznie
Hm pychotka*****lov this cake **
Ah mieć taką szarlotkę teraz :-)Pozdrawiam
uwielbiam szarlotkę, mogłabym ją jeść i jeść
Pyszna ta twoja szarlotka :-))
izaa_a
2013/11/13 23:18:29
przepysznie wygląda
judik1119
2013/11/12 12:01:59
Jaka pyszna! Podoba mi się, że jest mało ciasta a dużo jabłek i bezy – mniam 🙂
martawkuchni.blog.pl
2013/11/12 09:45:55
zgadzam się:) obłędnie wygląda:) tylko się delektować i odpływać w myślach daleko… daleko:)
ewa_ciasteczkowakraina
2013/11/09 18:25:16
Mieć kawałek takiej szarlotki i nic nie jest już do szczęścia potrzebne 🙂 Pozdrawiam