Szarlotka z bezą

DSC_1273

Szarlotka, która skradnie wasze serca. Delikatna i puszysta rozpływająca się w ustach. Sekret tkwi w jej prostocie. Spód to cienka warstwa kruchego ciasta, uprażone na maśle jabłka pokryte puszystą bezą. Pomysł zaczerpnięty z programu „Okrasa łamie przepisy”. Film instruktażowy znajdziecie tutaj. Polecam

Rozmiary formy do pieczenia: 34cm x 40cm

Składniki na ciasto kruche: 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200g masła

Składniki na bezę:

  • 6 białek jaja
  • 1.5 szklanki drobnego cukru do wypieków

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek ( np.antonówki, renety) ja w Irlandii polecam odmianę Bramley Cooking Apples
  • 100g masła
  • cukier (tylko jeżeli jabłka będą bardzo kwaśne ja dodałam 2 łyżki cukru)

 

Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Z masy uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, pokroić kulę w cienkie plastry i rozgnieść cienką warstwą na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Po upływie czasu wyjąć i wystudzić.

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w grubą kostkę. Włożyć do garnka z pozostałą częścią masła, dusić pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Wystudzić.

 

Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym ubijać dalej, dodając stopniowo po jednej łyżce cukru.

Na upieczony spód wyłożyć uduszone jabłka, przykryć ubitą pianą z białek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 10 – 15 minut.

DSC_1272

 


DSC_1263

 

DSC_1278

komentarzy 12

  1. agnieszka 4 października 2016 at 12:48 Reply

    Przepyszny!!!!!:)))wspaniały przepis:)

    • mariola1903 5 października 2016 at 11:42 Reply

      Dziękuje i pozdrawiam:-)

  2. anusia 6 stycznia 2015 at 14:40 Reply

    Oglądałam program z wizyty w Grójcu dotyczący „szarlotki zamkowej z bezą” przepis jak wyżej .Od tamtej pory piekę to ciasto bardzo często . Jest tak pyszne że nie można o nim zapomnieć.Ja dodaję zwykle jabłka ,których nazwy nie pamiętam,dostępne teraz w KAUFLANDZIE +1łyżkę masła klarowanego i podduszam około 15-20mim ( bez cukru).Jest naprawdę smaczniejsze od antonówek!!!.Dziś też upiekłam i jest jeszcze pyszniejsze ,a jak
    w y g l ą d a !!! można powiedzieć ,że ALPY z lotu ptaka.( bezę nakładając na jabłka nie należy rozprowadzać na gładko, tylko łyżką formować wypukłości i wgłębienia).smacznego!

    • mariola1903 6 stycznia 2015 at 18:32 Reply

      Uwielbiam tą szarlotkę wspaniałość w prostocie:-) Pozdrawiam serdecznie

  3. Betusia 13 maja 2014 at 21:06 Reply

    Hm pychotka*****lov this cake **

  4. aga 23 stycznia 2014 at 21:17 Reply

    Ah mieć taką szarlotkę teraz :-)Pozdrawiam

  5. bryssska 22 stycznia 2014 at 17:33 Reply

    uwielbiam szarlotkę, mogłabym ją jeść i jeść

  6. kuchareczka 18 stycznia 2014 at 21:25 Reply

    Pyszna ta twoja szarlotka :-))

  7. mariola1903 15 stycznia 2014 at 17:37 Reply

    izaa_a
    2013/11/13 23:18:29
    przepysznie wygląda

  8. mariola1903 15 stycznia 2014 at 17:37 Reply

    judik1119
    2013/11/12 12:01:59
    Jaka pyszna! Podoba mi się, że jest mało ciasta a dużo jabłek i bezy – mniam 🙂

  9. mariola1903 15 stycznia 2014 at 17:36 Reply

    martawkuchni.blog.pl
    2013/11/12 09:45:55
    zgadzam się:) obłędnie wygląda:) tylko się delektować i odpływać w myślach daleko… daleko:)

  10. mariola1903 15 stycznia 2014 at 17:36 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/11/09 18:25:16
    Mieć kawałek takiej szarlotki i nic nie jest już do szczęścia potrzebne 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize