Późny sobotni wieczór a mnie zachciało się szarlotki. Co robię? Szarlotkę sypaną, ten przepis jest boski 😉 Bez wyrabiania ciasta z mieszanki suchych składników, startych jabłek i masła. Szarlotka jest smaczne i banalnie prosta w wykonaniu, polecam
Forma do pieczenia: okrągła tortownica od 20cm do 24cm
Składniki na ciasto:
- 1.5 kg jabłek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 do 1 szklanki cukru ( gdy jabłka są bardzo kwaśne dodać 1 szklankę, przy dość słodkich proponuje 3/4 szklanki)
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, wydrążyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać łyżeczkę cynamonu
Tortownicę dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać: mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i wymieszać. Podzielić na 3 równe części.
Na dnie tortownicy wyłożyć 1/3 mieszanki. Dodać połowę startych jabłek. Następnie wsypać drugą część mieszanki, rozłożyć drugą połowę jabłek. Na wierzch ciasta wyłożyć ostatnią warstwę mieszanki.
Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( najlepiej wcześniej trzymać je w zamrażalce).
Masło rozłożyć na warstwie suchych składników.
Tortownicę włożyć do piekarnika. Poziom niżej włożyć większą formę ( z ciasto podczas pieczenia wydostaje się tłuszcz i sok z jabłek)
Piec w piekarniku w 180C przez 60min.
Tagi: cukier, cynamon, jabłka, mąka pszenna, masło, proszek do pieczenia
Dodaj komentarz