Szarlotka sypana

DSC_3889-2

Późny sobotni wieczór a mnie zachciało się szarlotki. Co robię? Szarlotkę sypaną, ten przepis jest boski 😉 Bez wyrabiania ciasta  z mieszanki suchych składników, startych jabłek i masła. Szarlotka jest smaczne i banalnie prosta w wykonaniu, polecam

Forma do pieczenia: okrągła tortownica od 20cm do 24cm 

Składniki na ciasto:

  • 1.5 kg jabłek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 do 1 szklanki cukru ( gdy jabłka są bardzo kwaśne dodać 1 szklankę, przy dość słodkich proponuje 3/4 szklanki)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, wydrążyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać łyżeczkę cynamonu

IMG_1343-2

 

Tortownicę dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać: mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i wymieszać. Podzielić na 3 równe części.

IMG_1344-2

 

Na dnie tortownicy wyłożyć 1/3 mieszanki. Dodać połowę startych jabłek. Następnie wsypać drugą część mieszanki, rozłożyć drugą połowę jabłek. Na wierzch ciasta wyłożyć ostatnią warstwę mieszanki.

IMG_1345-2

 

Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( najlepiej wcześniej trzymać je w zamrażalce).

Masło rozłożyć na warstwie suchych składników.

IMG_1346-2

 

 

Tortownicę włożyć do piekarnika. Poziom niżej włożyć większą formę ( z ciasto podczas pieczenia wydostaje się tłuszcz i sok z jabłek)

Piec w piekarniku w 180C przez 60min.

 

SZARLOTKA SYPANA

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize