Szarlotka spod samiuśkich Tater

Szarlotka spod samiuśkich Tater

Szarlotka spod samiuśkich Tater

Bloga uważam za oficjalnie otwartego. Pierwszym ciastem, które chcę zamieścić jest oto ta szarlotka. Czemu akurat ta?? Bo jest jedną z najlepszych jaką udało mi się zjeść. Zachwyca dużą ilością jabłek, przepysznym rozpływającym się kruchym spodem. Dedykuję ją fanatykom szarlotek i wszelkich ciast   z jabłkami. Kochani nic Wam nie poprawi  nastroju jak herbatka i góralska szarlotka. Polecam yummy…..  

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki krupczatki
  • 1 margaryna/masło (250g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć formę wielkości 22×30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić  2/3 ciasta, ponakłuwać widelcem i wstawić razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę-1/3 ciasta- schować w woreczku do zamrażalki.

Składniki na masę jabłkową:

  • 3 kg jabłek, najlepiej renety (im więcej, tym lepiej) ja w Irlandii polecam odmianę Bramley Cooking Apples
  • cynamon do smaku (2-3 łyżeczki)
  • cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie, ja dałam 1/4 szklanki)
  • bułka tarta do posypania

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem lub na tarce plasterkującej)- muszą być naprawdę cienkie plasterki. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).

Schłodzone ciasto podpiec przez około 10-15 min w temperaturze 160-180°C stopni. Wyjąć i obficie posypać bułką tartą kilka łyżek, by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłóżyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 160-180°C stopni. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego

*Użyłam połowy składników i okrągłej formy 24 cm.  

Szarlotka spod samiuśkich Tater

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize