Ta szarlotka to obecnie numer jeden w moim domu, znika w jeden dzień :-). Najsmaczniejsze ciasto mojego dzieciństwa. Krucho-drożdżowe ciasto przełożone grubą warstwą jabłek i polane lukrem. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie dodajemy drożdże i gotowe. Szarlotka jest obłędna polecam.
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 duże jajka
- 250g masła lub margaryny
- 10g suchych drożdży*
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1,5-2 kg lekko kwaskowatych jabłek typu reneta
- 2 łyżki cukru
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na lukier:
- 1 szklanki cukru pudru
- 2 łyżka gorącej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Rozmiary formy do pieczenia: 23x33cm.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i utrzeć nas tarce jarzynowej z dużymi otworami. Skropić lekko sokiem z cytryny, dodać cukier odstawić.
Do przesianej mąki dodać drożdże, proszek do pieczenia, cukier puder, jajka, posiekane masło. Składniki wymieszać, dodać oliwę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto ma konsystencję lekko klejącą.
Ciasto podzielić; 3/5 ciasta włożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej ( folia ułatwi rozwałkowanie lekko klejącego ciasta) i wałkować na rozmiar formy plus 3-4 cm na boki. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć gotowe ciasto, podnosząc boki na 3-4 cm.
Na wierzch ciasta wyłożyć przygotowane jabłka bez soku który się wytworzył i posypać je cynamonem. Pozostałą część ciasta rozwałkować jak poprzednią i rozłożyć na jabłka, lekko dociskając aby boki i wierzch ciasta połączyć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika piec w 180C przez 45-50 min ( ja swoją piekłam w 170C przez 45 minut) .
Inspiracja: Ewa Aszkiewicz „Kuchnia Polska Wielka księga sprawdzonych przepisów”
Dodaj komentarz