Szarlotka II

DSC_6520

Ta szarlotka to obecnie numer jeden w moim domu, znika w jeden dzień :-). Najsmaczniejsze ciasto mojego dzieciństwa. Krucho-drożdżowe ciasto przełożone grubą warstwą jabłek i polane lukrem. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie dodajemy drożdże i gotowe. Szarlotka jest obłędna polecam.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 250g masła lub margaryny
  • 10g suchych drożdży*
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1,5-2 kg lekko kwaskowatych jabłek typu reneta
  • 2 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki na lukier:

  • 1 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżka gorącej wody
  • 2  łyżeczki soku z cytryny

Rozmiary formy do pieczenia: 23x33cm.

Jabłka umyć, obrać ze skórki i utrzeć nas tarce jarzynowej z dużymi otworami. Skropić lekko sokiem z cytryny, dodać cukier odstawić.

 

Do przesianej mąki dodać  drożdże, proszek do pieczenia, cukier puder, jajka, posiekane masło. Składniki wymieszać, dodać oliwę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto ma konsystencję lekko klejącą.

Ciasto podzielić; 3/5 ciasta włożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej ( folia ułatwi rozwałkowanie lekko klejącego ciasta) i wałkować na rozmiar formy plus 3-4 cm na boki. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć gotowe ciasto, podnosząc boki na 3-4 cm.

Na wierzch ciasta wyłożyć przygotowane jabłka bez soku który się wytworzył i posypać je cynamonem. Pozostałą część ciasta rozwałkować jak poprzednią i rozłożyć na jabłka, lekko dociskając aby boki i wierzch ciasta połączyć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika piec w 180C przez 45-50 min ( ja swoją piekłam w 170C przez 45 minut) .

DSC_6517

 

DSC_6527

Inspiracja: Ewa Aszkiewicz „Kuchnia Polska Wielka księga sprawdzonych przepisów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize