Szarlotka Fit

 

Sekret szarlotki fit to kruche cienkie ciasto i gruba warstwa uprażonych  jabłek pachnących cynamonem. Szarlotka banalnie prosta w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania przepisu na szarlotkę, bo naprawdę warto, zostawcie wasze opinie w komentarzach. Przepis na ciasto fit pochodzi z kanału Agnieszki Mielczarek – jedz inaczej. 

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko (jajka 0)
  • 1 duża szczypty ksylitolu lub cukru

Składniki na nadzienie:

  • szczypta ksylitolu lub cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 7 jabłek
  • duża garść płatków migdałowych

Rozmiary formy do pieczenia – tortownica 23 cm

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie zetrzeć na tarce.

Piekarnik podgrzej do 160 stopni.

Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Blachę wysmarować masłem.  Gotowe ciasto wyłożyć ma blachę spód i boki ok 2 cm wysokości.  Ponakłuwać i włożyć do rozgrzanego piekarnika w  160C  na 15 min, upiec na biały kolor.

Międzyczasie przygotować nadzienie. Umyte, starte jabłka podsmażyć, dodać ksylitolu lub cukru i szczyptę cynamonu.

Podsmażone jabłka wyłożyć na ciasto, wyrównać, posypać migdałami, piec w piekarniku  przez 40 min w 180C. 

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize