Sekret szarlotki fit to kruche cienkie ciasto i gruba warstwa uprażonych jabłek pachnących cynamonem. Szarlotka banalnie prosta w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania przepisu na szarlotkę, bo naprawdę warto, zostawcie wasze opinie w komentarzach. Przepis na ciasto fit pochodzi z kanału Agnieszki Mielczarek – jedz inaczej.
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko (jajka 0)
- 1 duża szczypty ksylitolu lub cukru
Składniki na nadzienie:
- szczypta ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 7 jabłek
- duża garść płatków migdałowych
Rozmiary formy do pieczenia – tortownica 23 cm
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie zetrzeć na tarce.
Piekarnik podgrzej do 160 stopni.
Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Blachę wysmarować masłem. Gotowe ciasto wyłożyć ma blachę spód i boki ok 2 cm wysokości. Ponakłuwać i włożyć do rozgrzanego piekarnika w 160C na 15 min, upiec na biały kolor.
Międzyczasie przygotować nadzienie. Umyte, starte jabłka podsmażyć, dodać ksylitolu lub cukru i szczyptę cynamonu.
Podsmażone jabłka wyłożyć na ciasto, wyrównać, posypać migdałami, piec w piekarniku przez 40 min w 180C.
Tagi: fit, jabłka, ksylitol, migdały, wykorzystanie żółtek, zdrowo, zużycie żółtek
Dodaj komentarz