Świąteczne babeczki
Kiedy je zobaczyłam w kulinarnym magazynie nie mogłam się oprzeć. Wyglądają prześlicznie a jak smakują, puszyste babeczki o lekko czekoladowym smaku z kawałkami kandyzowanych wiśni, przepyszną polewą lukrową i malinami pycha dla mnie bomba i nie tylko dla mnie babeczki zniknęły w zawrotnym tempie. Propozycja na świąteczne wypieki i nie tylko….
Składniki:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki przegotowanej gorącej wody
- 150g miękkiego masła
- 150g drobnego cukru do wypieków ( tzw.caster sugar)
- 3 jajka
- 150g mąki self raising*
- 100g kandyzowanych wiśni , pokrojonych
- 1 łyżka mleka lub rumu
- maliny do dekoracji babeczek
*mąka self raising (Jest to nic innego, jak zwykła, pszenna mąka z dodatkiem środków spulchniających proszku do pieczenia i soli. W zamian, proponuje użyć w przepisie mąki pszennej i jednej łyżeczki proszku do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 180ºC. Wymieszać kakao z gorącą wodą, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,. Pozostawić do wystudzenia. W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać, wbić jajko dodać 1/3 mąki i 1/3 masy kakaowej. Powtórzyć czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Następnie dodać pokrojone wiśnie , mleko lub rum. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta można dodać dodatkową łyżkę mleka. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószoną kakao formy muffinkowej . Piec w piekarniku przez 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Polewa lukrowa:
- 100g cukru pudru
- 1 łyżka wody
Wymieszać składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Babeczki ozdobić masą lukrową, udekorować malinami i oprószyć cukrem pudrem.
Źródło inspiracji: Woman’s way Cookbook
cuda.wianki
2012/12/12 23:22:10
bardzo mi sie podobaja i dziekuje za udzial w zabawie! 🙂
anytsujx
2012/12/07 19:36:19
Z kandyzowanymi wiśniami mniam, już jak czytam składniki, to wiem, że te babeczki są przepyszne, nie dziwie się, ze znikły w tak szybkim tempie …