Spaghetti Bolognese
Przez lata testowałam wiele przepisów na spaghetti bolognese. Mam dla Was najlepszy, najsmaczniejszy przepis na sos boloński. Spróbujecie i gwarantuje że ten przepis stanie się waszym ulubionym.Polecam.
Składniki na sos:
- 2 gałązki selera –
- 1 cebula
- 1 marchew –
- 50 g pancetty (lub innego boczku)
- 300 g mięsa wołowego mielonego
- 150 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka mleka
- 600 g passaty pomidorowej
- 2 liście laurowe
- pieprz, sól –
- makaron spaghetti (ugotowany al dente)
- oliwa z oliwek
- tarty parmezan
Ja przygotowuję sos w garnku żeliwnym.
Selera obrać, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić również w kostkę. Na patelnię wlać oliwę. Dodać pokrojone warzywa do rozgrzanego tłuszczu, smażyć 3-4 minuty. Pancette (boczek) pokroić w kosteczkę, dodać do warzyw, smażyć kolejne 3-4 minuty. Dodać mielone mięso i podsmażać kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie wlać wino, smażyć do momentu wyparowania alkoholu, dodać mleko. Gdy mleko się zagotuje dodać passatę, liście laurowe. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu około 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
Ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron wymieszać z sosem, posypać tartym parmezanem.
Przepis pochodzi z programu Pascal w domu
Tagi: makaron, mięso mielone, sos pomidorowy, SPAGHETTI BOLOGNESE
Pycha polecam