SPAGHETTI BOLOGNESE

SPAGHETTI BOLOGNESE

Spaghetti Bolognese

Przez lata testowałam wiele przepisów na  spaghetti bolognese. Mam dla Was najlepszy, najsmaczniejszy przepis na sos boloński. Spróbujecie i gwarantuje że ten przepis stanie się waszym ulubionym.Polecam. 

Składniki na sos:
  • 2 gałązki selera –
  • 1 cebula 
  • 1 marchew –
  • 50 g pancetty (lub innego boczku)
  • 300 g mięsa wołowego mielonego
  • 150 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka mleka
  • 600 g passaty pomidorowej
  • 2 liście laurowe
  •  pieprz, sól –
  • makaron spaghetti (ugotowany al dente)
  • oliwa z oliwek
  • tarty  parmezan

Ja przygotowuję sos w garnku żeliwnym.

Selera obrać, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić również w kostkę. Na patelnię wlać oliwę. Dodać pokrojone warzywa do rozgrzanego tłuszczu, smażyć 3-4 minuty. Pancette (boczek) pokroić w kosteczkę, dodać do warzyw, smażyć kolejne 3-4 minuty. Dodać mielone mięso i podsmażać kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie wlać wino, smażyć do momentu wyparowania alkoholu, dodać mleko. Gdy mleko się zagotuje dodać passatę, liście laurowe. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu około 2 godziny od czasu do czasu mieszając.

Ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Makaron wymieszać z sosem, posypać tartym parmezanem.

Przepis pochodzi z programu Pascal w domu

 

Tagi: , , ,

1 komentarz

  1. Aga12 1 lipca 2018 at 09:16 Reply

    Pycha polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize