Spaghetti Arrabbiata z pangrattato
Arrabbiata (arrabbiata z wł. znaczy wściekły). pikantny sos, choć o jego intensywności możemy decydować sami dodając mniej lub więcej chilli.. Moje spaghetti arrabbiata wzbogaciłam dodatkowo pangrattato (chrupiące okruszki chleba) . Danie lekkie i pyszne polecam. Inspiracja tutaj
Składniki: ( na 4 osoby)
- 4 chilli
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 fileciki anchois
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka pomidorów z puszki (400g)
- 400g makaronu spaghetti
Składniki na pangrattato:
- 2 kromki chleba
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 suche chilli lub w płatkach
Dodatkowo:
- starty parmezan
sos:
Chilii umyć przekroić na pół usunąć pestki . Na patelni rozgrzać oliwę, dodać chili i na wolnym ogniu smażyć około 6 min (nie przypalić) do momentu aż cały aromat przejdzie do oliwy. Dodać pokrojony czosnek, następnie oregano i filety anchois, smażyć wszystko przez kilka minut. Dodać pomidory z puszki i gotować przez chwilę. Pamiętać aby papryczki chilli się nie rozleciały aby sos nie był za bardzo ostry. Gdy soso będzie gotowy można wyjąć chilli.
Międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
pangrattato:
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, a następnie zmiksować na okruchy w blenderze lub procesorze. Przed użyciem zrumień na patelni z dodatkiem oliwy (smażyć 5-7min)
Gotowy odcedzony makaron od razu wymieszać z sosem, posypać pangrattato i odrobiną parmezanu.
Tagi: anchois, chili, papryczki, papryczki chili, sos pomidorowy, spaghetti
Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu 🙂