Spaghetti Arrabbiata z pangrattato

Spaghetti Arrabbiata z pangrattato

Arrabbiata (arrabbiata z wł. znaczy wściekły).  pikantny sos, choć o jego intensywności możemy decydować sami dodając mniej lub więcej chilli.. Moje spaghetti arrabbiata wzbogaciłam  dodatkowo pangrattato (chrupiące okruszki chleba) . Danie lekkie i pyszne polecam. Inspiracja tutaj 

Składniki: ( na 4 osoby)

  • 4 chilli
  • oliwa z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 fileciki anchois
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 puszka pomidorów z puszki (400g)
  • 400g makaronu spaghetti

Składniki na pangrattato:

  • 2 kromki chleba
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 suche chilli lub w płatkach 

Dodatkowo:

  • starty parmezan 

sos:

Chilii umyć przekroić na pół usunąć  pestki . Na patelni rozgrzać oliwę, dodać chili i na wolnym ogniu smażyć około 6 min (nie przypalić) do momentu aż cały aromat przejdzie do oliwy. Dodać pokrojony czosnek,  następnie oregano i filety anchois, smażyć wszystko przez kilka minut. Dodać pomidory z puszki i gotować przez chwilę. Pamiętać aby papryczki chilli się nie rozleciały aby sos nie był za bardzo ostry. Gdy soso będzie gotowy można wyjąć chilli. 

Międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 

 

pangrattato:

Wszystkie składniki pokroić  w kostkę, a następnie zmiksować na okruchy w blenderze lub procesorze. Przed użyciem zrumień na  patelni z dodatkiem oliwy (smażyć 5-7min)

Gotowy odcedzony makaron  od razu wymieszać z sosem, posypać pangrattato i odrobiną parmezanu. 

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize