Spaghetti alla Carbonara

DSC_2828

Carbonara to jedno z moich ulubionych dań. Nie jest to przepis na oryginalną carbonare gdyż zawiera śmietankę, której nie uświadczymy w tradycyjnym przepisie. Danie łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Zamiast makaronu spaghetti możemy również użyć penne. Idealnie smakuje z kieliszkiem białego wina. Polecam ze specjalną dedykacją dla Madzi uzależnionej od Carbonary:-)) Przepis znalazłam tutaj.

Składniki na 4 porcje: 

  • 500g makaronu spaghetti
  • 15-20 dag wędzonego boczku ( lub suszonego – pancetty)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki startego parmezanu lub sera grana padano
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 100ml białego wina (opcjonalnie)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa do smażenia

Makaron ugotować al dente. Odcedzić (nie przelewać wodą!) Boczek pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni podsmażyć boczek ok 1-2 min do lekkiego zarumienienia. Gotowy ściągnąć z patelni. Na tej samej patelni ( nie myć patelni z boczku) wlać odrobinę oliwy i zeszklić cebulę, gdy zrobi się przeźroczysta dodać wino (opcjonalnie). Posiekany czosnek  przełożyć  na patelnię. Całość dusić około 4 minut.

W małej miseczce roztrzepać żółtka dodać połowę śmietany i ser. Drugą połowę śmietany wlać do podsmażonego boczku z cebulą i czosnkiem . Zmniejszyć ogień do minimum, dodać masę jajeczno- śmietanową.Doprawić pietruszką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia.

Makaron połączyć z sosem, wymieszać. Gotowe danie serwować. Smacznego:-)

 

 DSC_2830

 

DSC_2832

Ż

 

 

Tagi: , , , , ,

komentarzy 5

  1. Aga 29 kwietnia 2014 at 11:50 Reply

    Przepis wyprobowany, troszke zmienilam proporcje skladnikow wedlug wlasnych upodoban ale danie zrobilo furore bo jest po prostu pyszne! 🙂 Dzis bede robic kolejny raz 🙂 Polecam i pozdrawiam 🙂

    • mariola1903 30 kwietnia 2014 at 16:39 Reply

      Ciesze się smakowało pozdrawiam serdecznie

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 27 kwietnia 2014 at 07:30 Reply

    Ja też przepadam za tym daniem 😉

  3. Basia 24 kwietnia 2014 at 21:22 Reply

    Uwielbiam Carbonare;-)

  4. karmel-itka 24 kwietnia 2014 at 16:43 Reply

    najprościej = najsmaczniej :]
    chyba mogłabym przenieść się do Włoch dla tych makaronów :p

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize