Carbonara to jedno z moich ulubionych dań. Nie jest to przepis na oryginalną carbonare gdyż zawiera śmietankę, której nie uświadczymy w tradycyjnym przepisie. Danie łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Zamiast makaronu spaghetti możemy również użyć penne. Idealnie smakuje z kieliszkiem białego wina. Polecam ze specjalną dedykacją dla Madzi uzależnionej od Carbonary:-)) Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na 4 porcje:
- 500g makaronu spaghetti
- 15-20 dag wędzonego boczku ( lub suszonego – pancetty)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 250ml śmietany kremówki 30%
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki startego parmezanu lub sera grana padano
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 100ml białego wina (opcjonalnie)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia
Makaron ugotować al dente. Odcedzić (nie przelewać wodą!) Boczek pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni podsmażyć boczek ok 1-2 min do lekkiego zarumienienia. Gotowy ściągnąć z patelni. Na tej samej patelni ( nie myć patelni z boczku) wlać odrobinę oliwy i zeszklić cebulę, gdy zrobi się przeźroczysta dodać wino (opcjonalnie). Posiekany czosnek przełożyć na patelnię. Całość dusić około 4 minut.
W małej miseczce roztrzepać żółtka dodać połowę śmietany i ser. Drugą połowę śmietany wlać do podsmażonego boczku z cebulą i czosnkiem . Zmniejszyć ogień do minimum, dodać masę jajeczno- śmietanową.Doprawić pietruszką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia.
Makaron połączyć z sosem, wymieszać. Gotowe danie serwować. Smacznego:-)
Ż
Tagi: boczek, jajka, makaron, parmezan, śmietana kremówka, wykorzystanie żółtek
Przepis wyprobowany, troszke zmienilam proporcje skladnikow wedlug wlasnych upodoban ale danie zrobilo furore bo jest po prostu pyszne! 🙂 Dzis bede robic kolejny raz 🙂 Polecam i pozdrawiam 🙂
Ciesze się smakowało pozdrawiam serdecznie
Ja też przepadam za tym daniem 😉
Uwielbiam Carbonare;-)
najprościej = najsmaczniej :]
chyba mogłabym przenieść się do Włoch dla tych makaronów :p