Sernik z Nutellą

DSC_5643

Bardzo łatwy i szybki do przygotowania sernik z nutellą. Jeżeli jesteście fanami tego czekoladowo-orzechowego kremu i orzechów laskowych sernik Wam zasmakuje. Wbrew pozorom sernik nie jest za słodki, jednak bardzo sycący mnie jeden kawałek wystarczył:-). Przepis pochodzi z książki  Nigelli  „Nigellissima”. Polecam bardzo

Rozmiary formy do pieczenia : tortownica o średnicy 20-23cm 

Składniki na spód:

  • 250 g ciastek digestive
  • 75 g miękkiego masła 
  • 400 g nutelli (1 słoiczek)
  • 500 g serka kremowego typu philadelphia
  • 3/4 szklanki  prażonych orzechów laskowych, posiekanych
  • mniejsze 1/2 szklanki cukru pudru

Do malaksera dodać ciastka, masło, 1 łyżkę nutelli i 3 łyżki stołowe prażonych orzechów, miksować w malakserze do momentu uzyskania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Dno tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową, wstawić do lodówki na około pół godziny.

Ser utrzeć z cukrem pudrem. Do sera dodawać porcjami nutellę. Miksować do połaczenia się się składników.

Masę serową przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch sernika posypać prażonymi orzechami. Wstawić do lodówki na min 4 godziny lub całą noc. Smacznego

DSC_5639

Tagi: , , , , ,

komentarze 2

  1. gin 2 maja 2015 at 09:36 Reply

    Mmm, wygląda idealnie 🙂

  2. olamała 29 kwietnia 2015 at 17:32 Reply

    Zrobiłam i polecam:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize