Bardzo łatwy i szybki do przygotowania sernik z nutellą. Jeżeli jesteście fanami tego czekoladowo-orzechowego kremu i orzechów laskowych sernik Wam zasmakuje. Wbrew pozorom sernik nie jest za słodki, jednak bardzo sycący mnie jeden kawałek wystarczył:-). Przepis pochodzi z książki Nigelli „Nigellissima”. Polecam bardzo
Rozmiary formy do pieczenia : tortownica o średnicy 20-23cm
Składniki na spód:
- 250 g ciastek digestive
- 75 g miękkiego masła
- 400 g nutelli (1 słoiczek)
- 500 g serka kremowego typu philadelphia
- 3/4 szklanki prażonych orzechów laskowych, posiekanych
- mniejsze 1/2 szklanki cukru pudru
Do malaksera dodać ciastka, masło, 1 łyżkę nutelli i 3 łyżki stołowe prażonych orzechów, miksować w malakserze do momentu uzyskania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową, wstawić do lodówki na około pół godziny.
Ser utrzeć z cukrem pudrem. Do sera dodawać porcjami nutellę. Miksować do połaczenia się się składników.
Masę serową przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch sernika posypać prażonymi orzechami. Wstawić do lodówki na min 4 godziny lub całą noc. Smacznego
Tagi: ciastka digestive, krem czekoladowy, nutella, orzechy laskowe, ser, ser philadelphia
Mmm, wygląda idealnie 🙂
Zrobiłam i polecam:-)