Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

Przepis na to ”cudo” znalazłam u Jamiego Olivera. Sernik waniliowy, aromatyczny, bardzo kremowy o kruchym spodzie. Takie serniki lubię i za takimi tęsknie…. Nieskomplikowane w przygotowaniu i smakujące nieziemsko. Jeden z tych przepisów do których zawsze chętnie się wraca. Polecam bardzo. 

Składniki na spód:

  • 150g roztopionego masła
  • 250g ciastek digestive

 

Składniki na masę serową:

  • 115g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej ( ja użyłam mąki ziemniaczanej)
  • 900g serka kremowego typu philadelphia
  • 2 jaja
  • 115 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny

Forma do pieczenia: tortownica 24cm 

 

Składniki mają mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik rozgrzać do 180ºst. Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Podpiec w piekarniku w 180ºC przez 10min. Wyjąć i wystudzić.

Temperaturę piekarnika zwiększyć do 200ºC.

W misce miksera połączyć skrobię kukurydzianą i cukier. Dodać ser i miksować do momentu uzyskania kremowej masy. Następnie dodać jajka jedno po drugim stale miksując, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Masa serowa ma być gładka i kremowa.

Gotową masę serową przełożyć do formy, wyrównać. Piec w piekarniku na środkowej pozycji w 200ºC  przez 40-45min*. Sernik ma mieć złoty kolor a masa ma być lekko ścięta po bokach. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika i studzić sernik ok godziny. Następnie wyjąć na blat i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Przełożyć i schłodzić w lodówce.

Sernik jest smaczny jeżeli chcemy jednak urozmaicić jego smak proponuję przed podaniem pokroić sernik i polać polewą wiśniową przepis tutaj. 

* Jeżeli sernik zacznie za szybko brązowieć podczas pieczenia proponuje wierzch przykryć folią aluminiową. Najlepiej zrobić to na początku pieczenia gdyż sernik nie lubi otwierania piekarnika 🙂 ( lubi popękać). 

 Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

Tagi: , , ,

komentarze 3

  1. Ola 7 grudnia 2015 at 19:53 Reply

    Zrobiłam boski

  2. mariola1903 14 stycznia 2014 at 22:17 Reply

    pistacja0909
    2013/04/10 23:02:41
    Zjadłabym taki 🙂

  3. mariola1903 14 stycznia 2014 at 22:16 Reply

    izaa_a
    2013/04/10 21:50:49
    piękny serniczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize