Sernik waniliowy
Przepis na to ”cudo” znalazłam u Jamiego Olivera. Sernik waniliowy, aromatyczny, bardzo kremowy o kruchym spodzie. Takie serniki lubię i za takimi tęsknie…. Nieskomplikowane w przygotowaniu i smakujące nieziemsko. Jeden z tych przepisów do których zawsze chętnie się wraca. Polecam bardzo.
Składniki na spód:
- 150g roztopionego masła
- 250g ciastek digestive
Składniki na masę serową:
- 115g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej ( ja użyłam mąki ziemniaczanej)
- 900g serka kremowego typu philadelphia
- 2 jaja
- 115 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
Forma do pieczenia: tortownica 24cm
Składniki mają mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik rozgrzać do 180ºst. Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Podpiec w piekarniku w 180ºC przez 10min. Wyjąć i wystudzić.
Temperaturę piekarnika zwiększyć do 200ºC.
W misce miksera połączyć skrobię kukurydzianą i cukier. Dodać ser i miksować do momentu uzyskania kremowej masy. Następnie dodać jajka jedno po drugim stale miksując, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Masa serowa ma być gładka i kremowa.
Gotową masę serową przełożyć do formy, wyrównać. Piec w piekarniku na środkowej pozycji w 200ºC przez 40-45min*. Sernik ma mieć złoty kolor a masa ma być lekko ścięta po bokach. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika i studzić sernik ok godziny. Następnie wyjąć na blat i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Przełożyć i schłodzić w lodówce.
Sernik jest smaczny jeżeli chcemy jednak urozmaicić jego smak proponuję przed podaniem pokroić sernik i polać polewą wiśniową przepis tutaj.
* Jeżeli sernik zacznie za szybko brązowieć podczas pieczenia proponuje wierzch przykryć folią aluminiową. Najlepiej zrobić to na początku pieczenia gdyż sernik nie lubi otwierania piekarnika 🙂 ( lubi popękać).
Tagi: ciastka digestive, ser, ser kremowy, śmietana kremówka
Zrobiłam boski
pistacja0909
2013/04/10 23:02:41
Zjadłabym taki 🙂
izaa_a
2013/04/10 21:50:49
piękny serniczek