Sernik nowojorski
Mój ukochany sernik, nie zmieniłabym w nim absolutnie nic. Bardzo kremowy, lekko cytrynowy, aksamitny i puszysty. Sernik, który bardzo często gości w naszym domu i jest hitem na rożnego rodzaju uroczystościach. Bardzo polecam.
Składniki na spód:
- 250g ciastek digestive
- 100g masła
Składniki na masę serową:
- 900g serka kremowego typu philadelphia
- 250g brązowego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 200ml kwaśnej śmietany
Składniki na polewę:
- 70ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka brązowego łyżeczka soku z cytryny
Składniki mają mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik rozgrzać do 180ºst.
Masło roztopić, Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), dodać roztopione masło, wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Podpiec w piekarniku w 180ºC przez 10min. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Temperaturę piekarnika zwiększyć do 200ºC.
Ser miksować do momentu uzyskania kremowej masy. Następnie dodać cukier, mąkę i szczyptę soli. Miksując dodawać po jednym jajku, skórkę otartą z cytryny, sok i ekstrakt z wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i wlać śmietanę. Krótko miksować do połączenia się składników.
Boki tortownicy wysmarować masłem.
Gotową masę serową przełożyć do formy, wyrównać. Piec w piekarniku na środkowej pozycji w 200ºC przez 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temeraturę do 90C i piec przez nastepne 25 min. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika i studzić sernik ok godziny. Następnie wyjąć i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia.
Źródło:BBC Good Food
Tagi: ciastka digestive, cukier brązowy, ekstrakt z wani, jajka, masło, ser biały, ser kremowy, ser philadelphia, serek kremowy, skórka otarta z cytryny, śmietana kwaśna, sok z cytryny
Jaka blaszka?
23 cm tortownica pozdrawiam
Uwielbiam ten sernik…