
Sernik na zimno
Lato, upały, kto z nas ma ochotę włączać piekarnik:-) Szukamy przepisów na szybkie i orzeźwiające desery. Sernika na zimno nie muszę szczególnie reklamować, jest bardzo popularny, szczególnie latem z sezonowymi owocami. Ten przepis znam już bardzo dawno, sernik jest bardzo smaczny i lekko kremowy. W swoim przepisie użyłam malin ale spokojnie można zastąpić je dowolnymi owocami: truskawkami, jagodami czy brzoskwiniami. Polecam.
Składniki na spód:
- 10-12 podłużnych biszkoptów.
Składniki na sernik:
- 500g serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu waniliowego( ja użyłam dużego jogurtu z Lidla)
- 250ml śmietany kremówki 30-36%
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
- 2 łyżki stołowe żelatyny
- ok 400 g -500 g malin ( polecam także truskawki, jagody )
- 1 galaretka malinowa
Rozmiary formy do pieczenia: tortownica o średnicy 20 cm
Tortownicę uszczelnić z zewnątrz folią aluminiową.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder a następnie serek homogenizowany lub jogurt, miksować krótko do połączenia się składników. Wlać rozpuszczoną ( lekko przestudzoną ! żelatynę) Zmiksować.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami, rozłożyć wszystkie owoce, wlać masę serową. Odstawić do stężenia do lodówki na ok. 2 godziny.
Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Tężejąca galaretkę wylać na zastygniętą masę serową. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego.

Sernik na zimno
Tagi: biszkopty, brzoskwinie, galaretka, jagody, jogurt, maliny, śmietana kremówka, truskawki
Polecam pycha
Witam zrobiłam dzisiaj ten serniczek jest przepyszny, polecam
pięknie wygląda!!!
Prezentuje się doskonale 🙂
Wygląda pysznie, śliczny z tą galaretką 🙂
mniam 🙂