Sernik na jogurcie.
Sernik na jogurcie to hit ostatnich tygodni. Nie przypuszczałam że będzie aż tak tak wybornie smakować. Jest bardzo kremowy i puszysty, pieczony w niskiej temperaturze nie pęka i nie opada. Polecam jest naprawdę pyszny smakuje jak sernik przygotowany z prawdziwego sera. polecam pycha
Składniki formy do pieczenia : tortownica 26cm -28cm lub formę kwadratową 24cm x 24cm
Składniki na spód:
- 250g ciastek owsianych
- 100g masła
Składniki na masę serową:
- 1200g jogurtu
- 250g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 6 jajek i 2 żółtka
Dodatkowo:
- orzechy np. pistacjowe
- mód
Bardzo ważne – wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
Formę spód i boki wysmarować tłuszczem.
Masło roztopić, Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), dodać roztopione masło, wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Podpiec w piekarniku w 160ºC przez 13-15 min. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Piekarnik rozgrzać do 230C
Jogurt miksować do momentu uzyskania kremowej masy. Dodać połowę cukru, miksować około minuty, następnie dodać druga połowę cukru, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii Do masy dodać dwa żółtka miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku aż do wyczerpania składników.
Gotową masę serową przełożyć do formy, wyrównać. Piec w piekarniku na środkowej pozycji w 230ºC przez 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100C i piec przez następne 1,5 godziny. Wyjąć i po 10 min boki tortownicy oddzielić od sernika. Gdy sernik wystygnie, schłodzić go w lodówce najlepiej przez całą noc.
Tagi: ekstraktu z wanilii, jajko, jogurt, orzechy pistacjowe, Sernik na jogurcie., sok z cytryny, wykorzystanie żółtek, żółtka
Dodaj komentarz