Sernik na zimno z mango

 

 

Sernik na zimno z mango

Sernik na zimno z mango

Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia do którego nie potrzebujemy dużej ilości sera. Bardzo prosty do przygotowania, jeżeli lubicie mango deser przypadnie Wam bardzo do gustu. Polecam sernik na zimno z mango. 

Składniki na spód :

  • 240g ciastek owsianych typu digestive
  • 60g roztopionego masła

Składniki na sernik:

  • 250g sera kremowego lub mascarpone
  • 60g cukru
  • 1 mango (dojrzałe, soczyste)
  • 1.5 łyżki stołowej żelatyny
  • 1 szklanka śmietany kremówki*

Dodatkowo:

  • 1 mango do dekoracji

*Szklanka o pojemności 250ml. 

Forma do pieczenia: tortownica 20cm 

Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, dociskać lekko łyżką, wyrównać. Włożyć do lodówki.

 

Mango obrać, obkroić miąższ od pestki, włożyć go do miski i dokładnie zmiksować blenderem na mus.

Ser utrzeć  z cukrem na kremową masę, dodać puree z mango, zmiksować.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklani ciepłej wody.  Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy serowej.

Śmietankę kremówkę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć łyżką na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Pozostałe drugie mango obrać, pokroić i udekorować wierzch sernika. Smacznego.

 

Sernik na zimno z mango

Tagi: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize