Sernik na zimno z mango
Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia do którego nie potrzebujemy dużej ilości sera. Bardzo prosty do przygotowania, jeżeli lubicie mango deser przypadnie Wam bardzo do gustu. Polecam sernik na zimno z mango.
Składniki na spód :
- 240g ciastek owsianych typu digestive
- 60g roztopionego masła
Składniki na sernik:
- 250g sera kremowego lub mascarpone
- 60g cukru
- 1 mango (dojrzałe, soczyste)
- 1.5 łyżki stołowej żelatyny
- 1 szklanka śmietany kremówki*
Dodatkowo:
- 1 mango do dekoracji
*Szklanka o pojemności 250ml.
Forma do pieczenia: tortownica 20cm
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, dociskać lekko łyżką, wyrównać. Włożyć do lodówki.
Mango obrać, obkroić miąższ od pestki, włożyć go do miski i dokładnie zmiksować blenderem na mus.
Ser utrzeć z cukrem na kremową masę, dodać puree z mango, zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklani ciepłej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy serowej.
Śmietankę kremówkę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć łyżką na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Pozostałe drugie mango obrać, pokroić i udekorować wierzch sernika. Smacznego.
Tagi: ciasteczka owsiane, digestive, mango, owoce, ser mascarpone, Sernik na zimno z mango, śmietana kremówka, żelatyna, żelatyna spożywcza
Dodaj komentarz