Sernik Ferrero Rocher

DSC_3282-2

Mam słabość do czekoladek ferrero rocher i nutelli. Kto z nas nie wyjadał tego kremu orzechowego łyżeczką ze słoika:-)) Jeżeli chcecie zaskoczyć gości i znajomych polecam Wam ten sernik. Gwarantuje, że zrobi furorę wśród rodziny i znajomych. Jedyny minus- musimy go schładzić w lodówce min 6 godz. Zatem najlepiej przygotować go wieczorem, zostawić na noc a następnego dnia udekorować polewą i czekoladkami. Sernik jest słodki zatem proponuje dla wielbicieli mniej słodkich deserów zmniejszyć ilość cukru pudru.

Składniki na spód:

  • 140g masła
  • 300g ciastek ‘Digestives’

Składniki na sernik:

  • 500g serka kremowego typu philadelphia
  • 80g cukru pudru
  • 300ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5-6 czekoladek ferrero rocher posiekanych

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki stołowe kremu orzechowego ( ja użyłam Nutelli )
  • 10  całych czekoladek ferrero rocher
  • 25g posiekanych orzechów laskowych

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica 23cm 

Masło roztopić. Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem ( ma mieć konsystencje mokrego piasku). Wyłożyć je na przygotowany spód formy, docisnąć ( świetnie się do tego sprawdza dno szklanki). Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Do misy miksera włożyć ser, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksować mikserem na średnich obrotach aż masa będzie kremowa i jednolita. W osobnej misie ubić śmietanę kremówkę. Do masy serowej dodać ubitą śmietaną kremówkę, delikatnie mieszając a następnie posiekane ferrero rocher. Gotową masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Schłodzić w lodówce minimum 6 godzin lub całą noc.

W garnuszku roztopić Nutellę ok 4 min. Odstawić na ok 2-3 min aby lekko przestygła. Gotową polewę rozsmarować po wierzchu sernika, udekorować czekoladkami i posypać orzechami laskowymi. Przechowywać w lodówce aż do momentu podania. Smacznego:-)

 

DSC_3271

 

DSC_3285

Źródło przepisu: whatjessicabakednext.wordpress.com

Tagi: , , , ,

komentarzy 6

  1. Monika 8 czerwca 2015 at 10:41 Reply

    Faktycznie tyle cukru to trochę za dużo ale ogólnie jest przepyszny. A oto mój -> http://zapodaj.net/073a766b863c4.jpg.html 🙂

    • mariola1903 8 czerwca 2015 at 18:19 Reply

      Ja uwielbiam ten sernik a twój wyszedł cudny, serdecznie pozdrawiam

  2. moja pasja smaku 14 czerwca 2014 at 19:10 Reply

    Piękny sernik 🙂 Uwielbiam Ferrero Rocher 🙂 !

  3. Kraina Miodem Płynąca 5 czerwca 2014 at 21:31 Reply

    Ach, jaki pyszny musi być taki serniczek z dodatkiem kuleczek ferrero! Muszę wypróbować:)))

  4. Nashelly 5 czerwca 2014 at 18:51 Reply

    Boski! Uwielbiam ferrero!

  5. gin 5 czerwca 2014 at 15:59 Reply

    Wygląda tak, że mam ochotę ugryźć monitor 🙂 Cudo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize