Sernik Dyniowy

DSC_1363

Bardzo kremowy i delikatny sernik z dodatkiem puree z dyni. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki której wierzch sernika nie popęka. Mnie wydawał się troszkę za słodki jeżeli nie lubicie zbyt słodkich serników możecie zmniejszyć ilość cukru . Nam bardzo smakowało takie połączenie nie przypomina tradycyjnego sernika lecz jego smak i aromat przypomina o nadchodzących świętach….

Składniki na spód:

  • 250g pokruszonych ciastek imbirowych
  • 85g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru

Składniki na sernik:

  • 900g sera półtłustego zmielonego trzykrotnie lub serka typu philadelphia
  • 1 szklanka cukru*
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 425g pure z dyni**
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30-36%
  •  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  •  2 łyżeczki przyprawy do piernika

Forma do pieczenia: tortownica 23cm

Piekarnik rozgrzać do 170ºst. Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Podpiec w piekarniku w 170ºC przez 7-8 min. Wyjąć i wystudzić.

Do misy miksera włożyć ser, cukier,cukier brązowy. Składniki zmiksować na gładką jednolitą masę. Stopniowo dodać jajka, pure z dyni, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i przyprawę do piernika.

Masę serową przelać do formy. Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek do połowy tortownicy. Piec w temperaturze 170ºC  przez 60 min. Po tym czasie wyłączyć  piekarnik i zostawić sernik na ok. godzinę. Wyjąć wystudzić do reszty. Schładzać w lodówce przez min 6 godzin najlepiej całą noc.

Sernik udekorować bitą śmietaną.

Szklanka ma pojemność 250ml 

** Przepis na pure z dyni tutaj

DSC_1371

 

DSC_1377

Źródło inspiracji: www.mybakingaddiction.com

komentarzy 5

  1. Beti 20 stycznia 2014 at 08:41 Reply

    Uwielbiam ten sernik ……

  2. mariola1903 19 stycznia 2014 at 21:12 Reply

    gin86
    2013/12/11 20:09:04
    Uwielbiam serniki z dynią, Twój wygląda bosko 🙂

  3. mariola1903 19 stycznia 2014 at 21:12 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/12/10 17:31:35
    Pyszny sernik w nieco innym wydaniu 🙂 Bardzo mi się podoba ten przepis. Pozdrawiam

  4. mariola1903 19 stycznia 2014 at 21:12 Reply

    mariola1903
    2013/12/10 16:38:54
    wedelka masz rację tradycyjnego sernika to on nie przypomina 🙂 Może spróbujesz ten przepis ,, do dwóch razy sztuka,,….pozdrawiam

  5. mariola1903 19 stycznia 2014 at 21:11 Reply

    wedelka
    W tym roku po raz pierwszy skusiłam się na sernik z dynią. Ale jakoś mnie szczególnie na kolana nie powalił. Wolę chyba jednak tradycyjne smaki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize