Bardzo kremowy i delikatny sernik z dodatkiem puree z dyni. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki której wierzch sernika nie popęka. Mnie wydawał się troszkę za słodki jeżeli nie lubicie zbyt słodkich serników możecie zmniejszyć ilość cukru . Nam bardzo smakowało takie połączenie nie przypomina tradycyjnego sernika lecz jego smak i aromat przypomina o nadchodzących świętach….
Składniki na spód:
- 250g pokruszonych ciastek imbirowych
- 85g roztopionego masła
- 1/4 szklanki cukru
Składniki na sernik:
- 900g sera półtłustego zmielonego trzykrotnie lub serka typu philadelphia
- 1 szklanka cukru*
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 425g pure z dyni**
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30-36%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Forma do pieczenia: tortownica 23cm
Piekarnik rozgrzać do 170ºst. Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Podpiec w piekarniku w 170ºC przez 7-8 min. Wyjąć i wystudzić.
Do misy miksera włożyć ser, cukier,cukier brązowy. Składniki zmiksować na gładką jednolitą masę. Stopniowo dodać jajka, pure z dyni, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i przyprawę do piernika.
Masę serową przelać do formy. Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek do połowy tortownicy. Piec w temperaturze 170ºC przez 60 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na ok. godzinę. Wyjąć wystudzić do reszty. Schładzać w lodówce przez min 6 godzin najlepiej całą noc.
Sernik udekorować bitą śmietaną.
* Szklanka ma pojemność 250ml
** Przepis na pure z dyni tutaj
Źródło inspiracji: www.mybakingaddiction.com
Uwielbiam ten sernik ……
gin86
2013/12/11 20:09:04
Uwielbiam serniki z dynią, Twój wygląda bosko 🙂
ewa_ciasteczkowakraina
2013/12/10 17:31:35
Pyszny sernik w nieco innym wydaniu 🙂 Bardzo mi się podoba ten przepis. Pozdrawiam
mariola1903
2013/12/10 16:38:54
wedelka masz rację tradycyjnego sernika to on nie przypomina 🙂 Może spróbujesz ten przepis ,, do dwóch razy sztuka,,….pozdrawiam
wedelka
W tym roku po raz pierwszy skusiłam się na sernik z dynią. Ale jakoś mnie szczególnie na kolana nie powalił. Wolę chyba jednak tradycyjne smaki 🙂