Sernik cytrynowo-czekoladowy

DSC_8327-3

 

Sernik autorstwa samego mistrza Gordona Ramsaya. Przygotowałam go na przyjęcie zaręczynowe mojej koleżanki, podbił serca wszystkich, zgromadzonych gości. Sam efekt przekroczył nawet moje oczekiwania. Sernik bez pieczenia o ciasteczkowym spodzie, kremowy, rozpływający się w ustach, dodatek czekolady świetnie przełamuje lekko cytrynowy smak sernika. Polecam przepis wart wypróbowania.  

Składniki na spód sernika: 

  • 8 ciastek digestive
  • 25g masła

 

Składniki na masę serową:

  • 175g drobnego cukru do wypieków
  • 450g sera kremowego typy philadelphia
  • 1 laska wanilii *
  • 75ml soku z cytryny
  • 175g crème fraîche**
  • 475ml śmietany kremówki 36%

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150ml śmietany kremówki 36%

 

Forma do pieczenia: tortownica 20cm 

Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę, średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, dociskać łyżką, wyrównać. Włożyć do lodówki.

Mikserem wymieszać ser z cukrem i ziarenkami wanilii ( ja dodałam w zamian dwie łyżeczki  ekstraktu z wanilii). Masa ma mieć kremową konsystencję. W osobnym naczyniu ubijamy lekko (ważne!) śmietanę kremówkę. Dodajemy do ubitej śmietany creme fraiche i sok z cytryny mieszamy składniki. Powstałe dwie masy łączymy razem mieszając.

Do garnuszka wlać śmietanę i pokruszoną czekoladę wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić (masa ma być schłodzona tak aby nie topiła masy serowej i dość gęsta aby można nią było ,, rysować”).

Na spód tortownicy rozprowadzić pierwszą z trzech porcji masy serowej, wyrównać. Na wierzchu masy używając rozpuszczonej czekolady strumieniem ” narysować ” ślimaczka . Powtórzyć tą samą czynność z masą serową i czekoladą jeszcze dwa razy. Następnie użyć cienkiego noża lub długiego patyczka i lekko zamieszać w masie serowej. Nie wygładzać wierzchu sernika ,bo zepsujemy efekt. Sernik schładzać w lodówce do 5 godzin.

 

* Ja zamiast ziarenek wanilii użyłam 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii .

** creme fraiche można zastąpić kwaśną śmietaną  30%. 

DSC_8330

Tagi: , , , , , ,

komentarzy 5

  1. Aga 5 czerwca 2014 at 16:53 Reply

    Mialam okazje skosztowac …rewelacja…

  2. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 22:50 Reply

    mariola1903
    2013/01/20 13:28:41
    Tak jest pyszny, polecam

  3. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 22:49 Reply

    izaa_a
    2013/01/20 09:18:57
    ale on pieknie wygląda! musi byc pyszny

  4. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 22:49 Reply

    pistacja0909
    2013/01/18 20:25:15
    Wygląda bardzo smakowicie, fajny blog

  5. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 22:48 Reply

    sisterskitchen
    2013/01/13 22:41:40
    wspaniały!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize