Sernik creme brule
Pyszny sernik creme brule to jedna z moich propozycja na nadchodzące Święta Wielkanocne. Sernik jest nie zasłodki, kremowy z aksamitnym cremem brule i chrupiącą skarmelizowaną skorupką. Jeżeli nie posiadacie palnika, świetnym rozwiązaniem przed karmelizacją jest ustawienie piekarnika funkcji grill ( temp 220) umieszczony sernik bacznie obserwujemy aby się za bardzo nie przypalił. Polecam
Składniki:
- 400g zmielonego twarogu ( ja użyłam gotowego z wiaderka)
- 400g serka naturalnego homogenizowanego ( ja użyłam wersji light)
- 4 guże jajka
- 6 łyżek cukru brązowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 laska a wanilii
- 50g masła
- 100ml śmietany kremówki
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Składniki na masa creme brule :
- 300ml śmietany kremówki
- 4 żółtka
- 4 łyżki creme brule
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Dodatkowo:
- cukier trzcinowy
- maliny
- palnik
Masło roztopić
Oba sery umieszczamy w misie miksera i na niskich obrotach miksujemy krótko tylko do połączenia się składników (sernika nie miksujemy za długo aby się nie napowietrzył). Dodać nasionka wydrążone z laski wanilii, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, roztopione i przestudzone masło. Mieszać tylko do połączenia się składników.
Tortownice wysmarować masłem i posypać brązowym cukrem ( dzięki temu spód i boki sernika się skameralizują)
Piec w piekarniku przez 20min w 180C (piekarnik góra dół)
creme brule
W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę z cukrem i otartą skórka z pomarańczy.
Śmietankę miksujemy dodając stopniowo po jednym żółtku.
Po 20 min sernik wyjąć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120C. Przy pomocy chochelki nałożyć creme brule na wierzch sernika. Wstawić go ponownie na kratkę do środkowej części piekarnika. Do prostokątnej formy do pieczenia na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (około 1 litr ). W razie konieczności uzupełnić formę wodą.
Piec przez około 100-120min ( ja swój piekłam 120min ).
Sernik studzić przy otwartych drzwiach piekarnika.
Gdy sernik wystygnie wsadzić do lodówki na całą noc.
Inspiracja: TUTAJ
Tagi: cukier brązowy, laska z wanilii.ziarenka wanilii, masło, ser, serek homogenizowany, sernik creme brule, wykorzystanie żółtek, żółtka
Ja też ostatnio robiłam Sernik Creme Brulle – troszkę inny, ale cudowny!
Spróbuj kiedyś i tego! http://ostra-na-slodko.pl/2018/03/14/sernik-creme-brulee-z-kandyzowanymi-pomaranczami/
ale pysznie wyglada