Sernik creme brule

Sernik creme brule

Sernik creme brule

Pyszny  sernik creme  brule to jedna z moich  propozycja na nadchodzące Święta Wielkanocne. Sernik jest nie zasłodki, kremowy z aksamitnym cremem brule i chrupiącą skarmelizowaną skorupką. Jeżeli nie posiadacie palnika, świetnym rozwiązaniem przed karmelizacją jest ustawienie piekarnika funkcji grill ( temp 220) umieszczony sernik bacznie obserwujemy aby się za bardzo nie przypalił. Polecam

Składniki:

  • 400g zmielonego twarogu ( ja użyłam gotowego  z wiaderka)
  • 400g serka naturalnego homogenizowanego ( ja użyłam wersji light)
  • 4 guże jajka
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska a wanilii
  • 50g masła
  • 100ml śmietany kremówki
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Składniki na masa creme brule :

  • 300ml śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki creme brule
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Dodatkowo:

  • cukier trzcinowy
  • maliny
  • palnik

Masło roztopić

Oba sery  umieszczamy w misie miksera i na niskich obrotach miksujemy krótko tylko do połączenia się składników (sernika nie miksujemy za długo aby się nie napowietrzył). Dodać nasionka wydrążone z laski wanilii, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, roztopione i przestudzone masło. Mieszać tylko do połączenia się składników.

Tortownice wysmarować masłem i posypać brązowym cukrem ( dzięki temu spód i boki sernika się skameralizują)

Piec w piekarniku przez 20min w 180C (piekarnik góra dół)

creme brule

W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę z cukrem i otartą skórka z pomarańczy.

Śmietankę miksujemy dodając stopniowo po jednym żółtku.

Po 20 min sernik wyjąć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120C. Przy pomocy chochelki nałożyć creme brule na wierzch sernika. Wstawić go  ponownie  na kratkę do środkowej części piekarnika. Do prostokątnej formy do pieczenia na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (około 1 litr ). W razie konieczności uzupełnić formę wodą.

Piec przez około 100-120min ( ja swój piekłam 120min ).

Sernik studzić przy otwartych drzwiach piekarnika.

Gdy sernik wystygnie wsadzić do lodówki na całą noc.

Schłodzony sernik posypać równa warstwą cukru.
Cukier skarmelizować przy za pomocą palnika (  Jeżeli nie posiadacie palnika, świetnym rozwiązaniem przed karmelizacją jest ustawienie piekarnika funkcji grill ( temp 220) umieszczony sernik przy karmelizacji  bacznie obserwujemy aby się za bardzo nie przypalił.
Podawać udekorowane malinami i listkami mięty.

Sernik creme brule

Inspiracja: TUTAJ 

Tagi: , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Ostra na Słodko 23 marca 2018 at 17:56 Reply

    Ja też ostatnio robiłam Sernik Creme Brulle – troszkę inny, ale cudowny!
    Spróbuj kiedyś i tego! http://ostra-na-slodko.pl/2018/03/14/sernik-creme-brulee-z-kandyzowanymi-pomaranczami/

  2. iza 23 marca 2018 at 09:04 Reply

    ale pysznie wyglada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize