Scones bardzo popularne na wyspach bułeczki na śniadanie. Podawane z dżemem, masłem lub ”cotted cream”. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Polecam.
Składniki: (około 15 sztuk)
- 400g mąki pszennej
- 100g razowej mąki pszennej
- 125g masła ( schłodzonego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 65g brązowego cukru
- 50g rodzynek *
- 50g suszonej żurawiny
- 2 duże jajka
- ok.250ml mleka
* Rodzynki i żurawinę możemy zastąpić posiekanymi suszonymi daktylami, posiekanymi suszonymi morelami.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170C.
Mąkę przesiać . Dodać pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, cukier. Rozetrzeć składniki palcami. Dodać rodzynki, żurawinę a następnie wlać mleko z jednym jajkiem. Szybko wyrobić ciasto rękami (jeżeli jest za rzadkie, dodać mąkę). Pamiętajmy aby nie zagniatać ciasto zbyt długo gdyż scones będą gumowate . Uformować kulę. Ciasto rozwałkować na 4 cm grubości i wycinać okrągłe bułeczki ( ja używam okrągłej foremki do wycinania ciasteczek). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch scones posmarować jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec przez 15-20min.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawać z masłem, dżemem lub bitą śmietaną.
Źródło inspiracji: Avoca Tea Time
Tagi: jajka, mąka pszenna, mąka razowa, masło, mleko, rodzynki, suszona żurawina
Witam mam pytanie , czy można dodać tylko mąkę pszenną??
Witam. Oczywiście że można. Pozdrawiam
Zrobiłam je wczoraj , coś nowego dla . Smakowały wybornie. Pozdrawiam
Prezentują się bardzo smacznie
Robiłam sconesy jakiś czas temu są pyszne
Mmm, muszą być pyszne 🙂
Nigdy takich nie robiłam…