Scones

DSC_3698

Scones bardzo popularne na wyspach bułeczki na śniadanie. Podawane z dżemem, masłem lub ”cotted cream”. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Polecam.

Składniki: (około 15 sztuk)

  • 400g mąki pszennej
  • 100g  razowej mąki pszennej
  • 125g masła  ( schłodzonego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65g brązowego cukru
  • 50g rodzynek *
  • 50g suszonej żurawiny
  • 2 duże jajka
  • ok.250ml mleka

* Rodzynki i żurawinę możemy zastąpić posiekanymi suszonymi daktylami, posiekanymi suszonymi  morelami. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury  170C.

Mąkę przesiać . Dodać pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, cukier. Rozetrzeć składniki palcami. Dodać rodzynki, żurawinę  a następnie wlać mleko z jednym jajkiem. Szybko wyrobić ciasto rękami (jeżeli jest za rzadkie, dodać mąkę). Pamiętajmy aby nie zagniatać ciasto zbyt długo gdyż scones będą gumowate . Uformować kulę. Ciasto rozwałkować na 4 cm grubości i wycinać okrągłe bułeczki ( ja używam okrągłej foremki do wycinania ciasteczek). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch scones posmarować jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec przez 15-20min.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawać z masłem, dżemem lub  bitą śmietaną. 

DSC_3697

Źródło inspiracji: Avoca Tea Time 

Tagi: , , , , , ,

komentarzy 6

  1. asia 21 sierpnia 2014 at 16:16 Reply

    Witam mam pytanie , czy można dodać tylko mąkę pszenną??

    • mariola1903 21 sierpnia 2014 at 16:16 Reply

      Witam. Oczywiście że można. Pozdrawiam

  2. hania 19 sierpnia 2014 at 22:58 Reply

    Zrobiłam je wczoraj , coś nowego dla . Smakowały wybornie. Pozdrawiam

  3. beti 14 sierpnia 2014 at 15:15 Reply

    Prezentują się bardzo smacznie

  4. Ola77 14 sierpnia 2014 at 15:14 Reply

    Robiłam sconesy jakiś czas temu są pyszne

  5. gin 8 sierpnia 2014 at 21:37 Reply

    Mmm, muszą być pyszne 🙂
    Nigdy takich nie robiłam…

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize