Przepis na to cudo dostałam od koleżanki. Pyszna, warstwowa sałatka z jajek i tuńczyka. Efektownie wygląda, świetnie się kroi i smakuje wyśmienicie. Może to ona między innymi zagości na Waszym wielkanocnym stole . Na moim na pewno, serdecznie polecam:-)
Składniki:
- 180g tuńczyka w oleju
- mniejsze 1/2 średniej cebuli
- 4 średnie jajka
- 70g sera żółtego
- 7 łyżek majonezu
- papryka w proszku
- sól
- pieprz
- 27 krakersów
- szczypiorek lub zielona cebulka
Przygotować trzy pasty.
Jajka ugotować i ostudzić. Obrać, przekroić wzdłuż, oddzielić żółtka od białek.
I pasta: Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z 3.5 łyżką majonezu, doprawić solą i pieprzem.
II pasta:Tuńczyka odsączyć z zalewy. Dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić papryka w proszku.
III pasta: Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać majonez, doprawić pieprzem.
Żółtka rozrobić widelcem.
Na desce lub kwadratowym talerzu rozłożyć warstwę 9 krakersów. Na warstwę krakersów wyłożyć I pastę, przykryć warstwą krakersów. Dodać II pastę (tuńczyka), rozsmarować przykryć kolejną warstwą krakersów. Rozłożyć III przygotowaną pastę, posypać rozdrobnionymi żółtkami, udekorować szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Wygląda przepysznie.
Kiedy najlepiej ja robić? W dzien podania czy można dzień wcześniej.
Witam. Ja przygotowałam ją rano i podałam wieczorem myślę jednak że przygotowywana dzień wcześniej będzie równie smaczna. Pozdrawiam
Wyszło bardzo smacznie. Dzięki. Polecam.
Dziękuję cieszę się bardzo;-)
Wygląda rewelacyjnie!
Dziękuje